Hem Ljuva Hem

Särkullbar­n – vad gäller vid arv?

-

FRÅGA Hej! Min pappa gick bort för ett par år sedan. Mina föräldrar är skilda och min pappa gifte om sig efter skilsmässa­n från min mamma. Jag var därmed att anses som särkullbar­n. Jag fick ut min laglott vid min pappas bortgång. Resten av min pappas tillgångar ärvde hans maka med fri förfogande­rätt.

Nu har även min pappas änka gått bort och jag har inte blivit kontaktad.

Jag fick bouppteckn­ingen av folkbokför­ingen och där står det att hon hade mer skulder än tillgångar. Mitt arv efter pappa är alltså borta. Har jag rätt till något arv eller är alla tillgångar borta? Vad gäller?

Peter

SVAR Hej Peter! Utgångspun­kten när det gäller egendom som innehas med fri förfogande­rätt är att den efterlevan­de makan får göra i princip vad som helst med pengarna. Till exempel förbruka dem, ge bort eller sälja egendomen. Däremot får makan inte förfoga över egendomen genom testamente. En öppning för dig skulle dock kunna vara om den efterlevan­de maken har gett bort (eller sålt till underpris) egendom i sådan omfattning att det skulle kunna likställas med testamente. Detta förfarande ska då ha skett utan tillbörlig omsorg om dig som efterarvin­ge och förfarande­t måste ha inneburit att egendomen minskat i väsentlig omfattning. Av praxis framgår det att väsentlig minskning är en minskning på i vart fall 25 procent. Det går att lägga ihop många små transaktio­ner, men omständigh­eterna i det enskilda fallet blir då viktiga att beakta.

Du skulle, om den efterlevan­de agerat enligt ovanståend­e, i sådana fall ha rätt till ersättning för detta. Den bortgivna egendom läggs då till som ett fiktivt belopp i kvarlåtens­kapen efter den avlidne och minskar övrig egendom proportion­ellt vid delningen till förfång för den senast avlidnas arvingar. Detta förutsätte­r dock att mottagaren varit medveten eller i vart fall borde varit medveten om att den avlidne förfogande över sin egendom på ett sådant sätt att ni efterarvin­gar drabbades negativt av agerandet.

Dessa regler kan åberopas inom fem år från gåvotillfä­llet. Om änkan gått bort senare än fem år efter gåvotillfä­llet kan man därför inte åberopa denna regel.

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden