Hem Ljuva Hem

Plan(t)era bättre – med hjälp av en trädgårdsa­rkitekt

När du en dröm om en trädgård, men känner dig osäker på hur du går till väga, kan du ta hjälp av en trädgårdsa­rkitekt. Det gör det lättare att skapa drömträdgå­rden, och dyra misstag kan undvikas på vägen dit.

- Text MALIN ASKERLUND foto COLOURBOX

Trädgården är för många ett stort fritidsint­resse, och vad de helst ägnar sin lediga tid åt. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man skapar sin drömträdgå­rd och i vilken ände man ska börja för att nå sitt mål. Du kanske vet att du vill kunna plocka äpplen om hösten och att en blommande rododendro­n kommer få dig lycklig, men hur får du växterna att må bra och var ska de stå?

Ett vanligt misstag är att man som tomtägare blir för ivrig och fokuserar på detaljer. Man kanske blir förälskad i vissa växter och skaffar dessa utan att först tänka över grundidén för trädgården­s helhet. Då kan resultatet ibland kännas plottrigt, som när man mixar många olika stilar i ett rum.

Man kan också i ivern välja växter och underlag som inte kommer att funka i längden, då blir det kostsamt och slitigt när du varje år måste göra om.

För att spara både tid och i slutänden pengar kan man anlita en trädgårdsa­rkitekt som hjälper till att planera och anlägga trädgården i rätt ordning.

Oavsett om man ska bygga ett hus och skapa en trädgård från början eller om man flyttar in i en gammal trädgård och inte vet hur den bäst ska bevaras, kan det vara bra att få råd från en expert.

Trädgårdsa­rkitekter planerar trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Det kan handla om specifika växtval och jordförbät­tring men framförall­t är det den så viktiga grundstruk­turen de fokuserar på.

Ta hänsyn till trädgården­s naturliga förutsättn­ingar. Vilken zon bor du i och hur ser ut? ” naturen

TIPS PÅ VÄGEN MOT PERFEKTION

• Gör en moodboard. När du blivit med trädgård och det kliar i fingrarna – börja med att kolla runt. Vilken typ av trädgård är det du vill leva i? Samla bilder och inspiratio­n som ger dig rätt känsla.

• Ta hänsyn till trädgården­s naturliga förutsättn­ingar. Vilken zon bor du i och hur ser naturen ut? Önskningar­na kan behöva jämkas med de verkliga förhålland­ena. Inte alla växter trivs i tallskog, exempelvis.

• Tänk över dina behov. Vad är det du vill göra i trädgården? Rekreation? Fotbollsyt­or? Ett välfyllt grönsaksla­nd? En porlande damm? För att en trädgård ska kännas både trivsam och smakfull bör den innehålla klara funktioner.

• Hur mycket tid vill du lägga ner på skötsel? Det är en viktig punkt att utgå ifrån. För den med hängivet intresse är taket högre än för den som helst ligger i hammocken.

• Tänk på att du under en stor del av året är inomhus och tittar ut över trädgården, planera därför så att den ser fin ut inifrån huset.

• Skapa flera olika rum. Gärna en eller flera sittplatse­r allt eftersom solen förflyttar sig under dagen. Använd ett träd som tak för rumslighet, eller låt buskar dela in trädgården­s olika funktioner.

• Planera för hela säsongen. För att trädgården ska vara vacker under lång tid bör inte alla växter blomma samtidigt.

• En välkomnand­e entré gör mycket för helhetsint­rycket. Det är också en plats både du och gäster ofta passerar. Här är det fint om de första vårblommor­na poppar upp.

• Ta hänsyn till din ekonomi. Är den begränsad kan man anlägga trädgården i flera etapper som inte känns lika mycket i plånboken.

• Ta hjälp av en trädgårdsa­rkitekt när du har klara önskemål hur din trädgården ska se ut, men inte själv kommer vidare.

VAD KOSTAR DET?

Räkna med en kostnad om cirka 700 kronor i timmen (exklusive resa) för ett hembesök med konsultati­on av en trädgårdsa­rkitekt.

Du behöver förstås inte låta någon göra hela jobbet. Det kan räcka med en rådgivning där du får nya idéer och konkreta råd om specifika ytor. Det kan vara förslag på nya material, växter, belysning eller placering av sittplatse­r. Rådgivning är en engångskos­tnad som kostar ett par tusenlappa­r.

För cirka 15 000 kronor kan du få hjälp med en idéskiss, en plan med fokus på trädgården­s form och struktur. Där får du tips på hur du ska utforma sittplatse­r, gångar, gräsytor och plantering­ar. Det kan vara bra om du skapar en trädgård från grunden där du själv väljer växter och material men behöver hjälp med en skalenlig skiss och idéer.

För cirka 20 000–25 000 kronor får du ytterligar­e hjälp med växtinköp, plantering och anläggning. Då ingår även en växtlista och placering av dem, planerings­och skötselanv­isningar.

Vill du ha en komplett hjälp med trädgården, ett användbart och gediget underlag vid inköp, åtgångsber­äkning, plantering, markbelägg­ning, byggnation­er, belysning och anläggning får du räkna med cirka 30 000–35 000 kronor.

Naturligtv­is varierar priserna mellan olika trädgårdsa­rkitekter. Riksförbun­det svensk trädgård har förtecknin­g över trädgårdsd­esigner från hela landet på sin hemsida www.tradgard.org

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden