Hem Ljuva Hem

HEMM A HOS FRU VINTAGE

- Text och styling ISABELLE OLANDER Foto LI NA EI DENBERG ADAMO

Det gamla 1700-talshuset har varsamt renoverats; de har öppnat taket till nock, byggt ett nytt kök och bytt laminatgol­v mot brädgolv. I inredninge­n blandas nyare möbler med mängder av fynd från antikaffär­er och loppmarkna­der – allt för att skapa den rätta stämningen och en känsla av historia.

Det gamla 1700-talshuset har varsamt renoverats; de har öppnat taket till nock, byggt ett nytt kök och bytt laminatgol­v mot brädgolv. I inredninge­n blandas nyare möbler med mängder av fynd från antikaffär­er och loppmarkna­der – allt för att skapa den rätta stämningen och en känsla av historia.

Strax utanför Märsta, norr om Stockholm, har familjen Agemo skapat sitt unika hem. Så fort man kliver över tröskeln förstår man att här bor det någon med god smak och känsla för kombinatio­nen av gammalt och nytt. Marcus och Marlene kompletter­ar varandra perfekt. Han är snickare och hon har bra planerings­förmåga, vilket gjorde det möjligt för dem att ta sig an den härliga men förfallna gården för snart tio år sedan. Paret hade turen att kunna bo i ett av de mindre husen på gården då de genomförde renovering­arna. I det huset bor numera Marcus föräldrar.

HÄSTGÅRD

Det var sommaren 2008 som familjen fick upp ögonen för den då slitna och 70-talsrenove­rade Bromsta Gård. Familjen var egentligen ute efter en mindre gård där deras dotter kunde ha sina hästar och där Marlene och Marcus kunde ha en lagerlokal och ett kontor för sitt byggföreta­g. Men annonsen i lokaltidni­ngen fångade ändå deras intresse. Innan de visste ordet av hade de skrivit på kontraktet och blivit ägare till en stor hästgård med över tjugo boxplatser, ridhus, ridbana och tre boningshus. I köpet ingick även 30 hektar skog och 25 hektar betesmark.

Det slutade med att de köpte Ikea-stommar och Marcus platsbyggd­e lådor.” skåp och

NYA MELLANVÄGG­AR

Det första som renoverade­s då huset tillträdde­s var taket som revs upp till nocken på övervåning­en där det var lågt i tak. Sedan sattes det upp pärlspont som målades vit för att skapa rymd och ge en rustik känsla. De gamla laminatgol­ven slets ut och det lades in vackra brädgolv istället, vilka passar husets stil och karaktär. Dessa målades också vita. Eftersom det fanns få väggar på övervåning­en sattes det upp mellanvägg­ar, vilket bidrog till att de fick fler avskilda sovrum. Trappan på undervånin­gen flyttades och en liten gästtoalet­t som fanns under trappan togs bort så att familjen fick en större hall. När man börjar riva i så gamla hus brukar man hitta spännande saker i väggar och golv. Bromsta Gård är inget undantag, en vacker timmervägg doldes bakom en ful masonitväg­g. Marcus öppnade upp i timmervägg­en och satte in de gröna vackra pardörrarn­a som blivit Marlenes signum på Instagramk­ontot.

STÖRRE KÖK

Köket har gjorts om inte mindre än två gånger redan, första gången revs det gamla bruna 70-talsköket och laminatgol­vet ut. Familjen åkte runt till alla de stora märkesköke­ns showroom för att hitta det ultimata köket. Det slutade med att de köpte Ikea-stommar och Marcus platsbyggd­e skåp och lådor. Även ett nytt trägolv lades in, och en kamin installera­des.

För 1,5 år sedan revs tvättstuga­n ut, den låg tidigare innanför köket, mellanvägg­en togs bort och de flyttade groventrén. Tvättstuga­n flyttades ut i ett av gårdshusen, där finns i dag även ett gym och en vedeldad bastu. Marlene och Marcus ångrar inte att de gjorde den här ändringen, eftersom de ofta är många runt köksbordet. Dessutom fyller den gamla snickarbän­ken från Marlenes farfars tid en funktion som extra sittplats vid morgonkaff­et. Det platsbyggd­a köket målades grått, nytt brädgolv lades in och målades i samma gråa nyans som köksluckor­na, men något ljusare. Marcus göt två betongskiv­or, som lades på stommar av gamla vattenrör. Dessa blev perfekta avlastning­sytor vid gasspisen.

ROSTIG PLÅT

Vardagsrum­met har också fått sig en ordentlig uppfräschn­ing, det gamla laminatgol­vet har ersatts av brädgolv som målats vitt. Tre väggar kläddes i råpanel och målades gråa och den fjärde väggen, bakom soffan, kläddes in i plåtskivor som legat ute och blivit rostiga för att få extra patina. Den gamla braskasset­ten från 70-talet ersattes av en kamin från Jötul.

Familjens nästa projekt är att bygga ett större badrum på ovanvåning­en, och en glasverand­a där den fuktskadad­e balkongen rivits bort. Men Marlene berättar att det får bli längre fram eftersom de just nu renoverar ett av de mindre gårdshusen för att hyra ut det framöver. Marlene säger att om de hade flyttat in i dag hade de inrett gården i samma stil som de har nu, en stil som speglar husets karaktär och själ.

” Det första som renoverade­s då huset tillträdde­s var taket som revs upp till nocken på övervåning­en där det tak.” var lågt i

 ??  ??
 ??  ?? Snickarbän­k från farfars verkstad på gården. Lampor från Dusty Deco, träback från Granit, gasspis från Smeg, spisfläkt från Gorenje.
Snickarbän­k från farfars verkstad på gården. Lampor från Dusty Deco, träback från Granit, gasspis från Smeg, spisfläkt från Gorenje.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN HÖGER Vägghängt kryddställ hittat på loppis. Brödrost från Tefal. Betongbänk­arna har Marcus gjutit själv.
OVAN HÖGER Vägghängt kryddställ hittat på loppis. Brödrost från Tefal. Betongbänk­arna har Marcus gjutit själv.
 ??  ?? HÖGER Kyl/ frys från Smeg, mikrovågsu­gn från Miele, väggklocka från Ikea.
HÖGER Kyl/ frys från Smeg, mikrovågsu­gn från Miele, väggklocka från Ikea.
 ??  ?? OVAN Snickarbän­k från farfars verkstad på gården. Lampor från Dusty Deco, träback från Granit, gasspis från Smeg, spisfläkt från Gorenje. Stol från Svenska armaturer.
OVAN Snickarbän­k från farfars verkstad på gården. Lampor från Dusty Deco, träback från Granit, gasspis från Smeg, spisfläkt från Gorenje. Stol från Svenska armaturer.
 ??  ?? VÄNSTER Skåpet under handfatet är gjort av en gammal kommod. Handfat från Gustavsber­g. Lådhurtsen i plåt på väggen från Marlenes farfars verkstad på gården.
VÄNSTER Skåpet under handfatet är gjort av en gammal kommod. Handfat från Gustavsber­g. Lådhurtsen i plåt på väggen från Marlenes farfars verkstad på gården.
 ??  ?? OVAN Köpmansdis­k köpt på Vadstena Antik & Kuriosa för många år sedan. Den stod ursprungli­gen i en gammal cykelaffär.
OVAN Köpmansdis­k köpt på Vadstena Antik & Kuriosa för många år sedan. Den stod ursprungli­gen i en gammal cykelaffär.
 ??  ?? VÄNSTER Soffa från Furninova, fåtölj, golvlampa och pelarbord är second hand, kuddarna är vintage eller hemsydda. OVAN Tavlor målade av sonen Noah Agemo, skrivmaski­n och lampa är vintage. Tidningsst­ället i rotting är arvegods, fåtölj med fotpall är köpt från en nätbutik för många år sedan. VÄNSTER I trappan upp till övervåning­en kan man se in i vardagsrum­met genom ett fint fönster.
VÄNSTER Soffa från Furninova, fåtölj, golvlampa och pelarbord är second hand, kuddarna är vintage eller hemsydda. OVAN Tavlor målade av sonen Noah Agemo, skrivmaski­n och lampa är vintage. Tidningsst­ället i rotting är arvegods, fåtölj med fotpall är köpt från en nätbutik för många år sedan. VÄNSTER I trappan upp till övervåning­en kan man se in i vardagsrum­met genom ett fint fönster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden