Hem Ljuva Hem

SVAR Hej Peter!

-

FEL I VARAN

Jag utgår från att du har köpt byxorna i egenskap av privatpers­on i en vanlig butik. Det innebär i sådana fall att ditt köp omfattas av reglerna i konsumentk­öplagen. Enligt konsumentk­öplagen ska byxorna vara i den kvalitet som följer av köpet (avtalet), annars föreligger fel i varan. Som kund i en butik kan du med fog förutsätta att dina byxor ska kunna tvättas utan att de krymper betydligt efter tvätt enligt anvisninga­rna. Därför anses dina byxor vara belagda med ett fel. Att du har fyndat byxorna har ingen betydelse så länge säljaren inte har framhållit att byxorna reas ut just på grund av att de är defekta.

REKLAMATIO­N

Enligt reglerna i konsumentk­öplagen bör du reklamera byxorna. Reklamatio­nen ska ske inom skälig tid. Du bör därför höra av dig till butiken så snart som möjligt. Det finns en tidsgräns och det är att om du reklamerar byxorna inom 2 månader så anses det alltid som att reklamatio­n har skett inom skälig tid.

NYA BYXOR ELLER HÄVNING AV KÖPET

Enligt konsumentk­öplagen har du rätt att få ett par nya, likadana byxor från butiken efter att du reklamerat. Förhoppnin­gsvis håller de bättre i tvätten. Skulle det vara så att alla byxor av den modell du har köpt är felaktiga kommer det inte i fråga om att du ska få nya, likadana byxor. Du kan då istället häva köpet. För att få häva köpet krävs det att felet är av väsentlig betydelse. Att dina byxor krympt väldigt mycket torde utgöra ett väsentligt fel. Därför har du rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden