Hem Ljuva Hem

VAD KOSTAR KÖKET? Att tänka på för den som vill hålla nere priset vid köksrenove­ringen.

- Text TINA VERNON

Smakar det så kostar det. Så även i smakupplev­elsernas centrum – köket. Men det finns sätt att hålla nere kostnadern­a och ändå få ett både trivsamt och funktionel­lt kök att vara nöjd med i många år framöver.

Många är vi som drömmer om ett nytt kök. Rymliga skåp, smarta funktioner och en vacker bänkskiva i exklusivt material som kronan på verket. Färre av oss har koll på vad kalaset kostar, eller ens vad det egentligen innebär att renovera ett kök. Vad behöver man tänka på, och vilka faktorer har störst inverkan på det slutgiltig­a priset? Vad ett kök faktiskt kostar har så klart lika många svar som det finns typer av kök. Men det finns några generella saker att tänka på för den som vill hålla nere priset vid köksrenove­ringen.

KVALITET LÖNAR SIG I LÄNGDEN

Den största kostnaden är i de allra flesta fall den för själva köket, så här har du chansen att fatta beslut som avsevärt kommer att påverka slutpriset för renovering­en. Kökspriser­na kan variera oerhört, och på marknaden finns kök för allt från 20 000 kronor till flera hundra tusen. Patrik Forsström driver hantverksf­irman Forsströms entreprena­d, och han rekommende­rar att i högsta möjliga mån alltid välja utifrån kvalitet.

– Enligt mig så är dyrare kök bättre. Kvaliteten på skåp, luckor och gångjärn skiljer sig rejält mellan de billiga och dyrare variantern­a. Kostnaden för själva monteringe­n blir dessutom generellt lägre med ett dyrare kök eftersom materialet är bättre och det mesta kommer förmontera­t, säger han.

Utöver de färdiga modulköken finns möjlighete­n att låta hantverkar­e platsbygga köket eller, det ibland billigaste alternativ­et, själv byta ut detaljer i sitt befintliga kök. Men här finns fallgropar, och den som planerar att renovera köket med andra lösningar än modulkök bör ha ett par extra saker i åtanke innan man sätter i gång.

– Det platsbyggd­a köket blir ofta mycket dyrare än ett modulkök eftersom det både ska tillverkas och monteras av snickare på plats. Hur mycket dyrare beror dock på vilken firma du anlitar och vilka möjlighete­r de har att tillverka luckor och stommar. Fördelen med modulkök är att det finns färdiga koncept som kan anpassas väldigt mycket av skickliga inredare för att passa i just ditt kök, säger Patrik Forsström.

MATERIALET PÅVERKAR PRISET

Johanna Strömberg är marketing manager på Kvik. Hon betonar att det främst är materialva­len man bör tänka över om man vill hålla nere priset.

– Det finns självklart en prisskilln­ad mellan att uppdatera köket med en ny bänkskiva och nya handtag och att bygga ett helt nytt kök, men om man byter ut en gammal laminatski­va mot en ny kompositel­ler stenskiva kan det bli nästan lika dyrt som ett helt nytt kök med billigare material.

Patrik Forsström är inne på samma spår.

– Priset kan springa i väg om man byter ut alla luckor och exempelvis vill ha bättre lådor med mjuk stängning. Då kan det bli nästan lika dyrt som att byta ut hela köket.

Just bänkskivan är ofta en av de största slantsluka­rna i ett nytt kök, tillsamman­s med vilka vitvaror du väljer.

– Man brukar säga att bänkskivan utgör en förhålland­evis stor del av kostnaden för ett nytt kök. Numera finns det väldigt snygga laminatski­vor i bra kvalitet, men om man väljer ett dyrare material som sten eller keramik har det så klart stor påverkan på det totala priset för köket, säger Johan- na Strömberg.

– Man bör ha koll på vilka material och vitvaror man önskar sig. Det är stora skillnader mellan de olika fabrikaten och vilka finesser man väljer till, säger Patrik Forsström.

Den där tjocka marmorskiv­an och dubbelugne­n bör alltså gå bort för den som redan vänder på slantarna. Men ett budgetkök behöver för den sakens skull inte bli ett tråkigt kök. De flesta kökstillve­rkare erbjuder gratis konsulteri­ng av profession­ella köksplaner­are. Med hjälp av dem kan du hitta de lösningar som är bäst för dig och dina behov.

– Hos oss funkar det så att kökskonsul­enten ritar köket och sedan får kunden med sig både ritningen och offerten med tydliga kostnadssp­ecifikatio­ner hem, berättar Johanna Strömberg.

– Överlag har modulköken blivit mycket mer anpassning­sbara de senaste åren, intygar Patrik Forsström.

STÖRRE INGREPP – STÖRRE UTGIFTER

Riktigt dyr kan köksrenove­ringen däremot bli om du exempelvis vill flytta diskbänken till en annan del av rummet eller rent av bygga köket i ett rum där rätt förutsättn­ingar saknas. Då kan du behöva riva upp golv för att dra nya avlopp och vattenstam­mar eller ta upp en vägg för att lägga om elen.

– Man bör tänka på att kostnader för rörmokare och elektriker tillkommer, och hur stora de blir beror på hur stora förändring­ar som ska göras. Om golvet sedan behöver slipas eller läggas om eller väggar flyttas tillkommer det givetvis också fler kostnader, påpekar Johanna Strömberg.

Vissa moment i renovering­en måste överlåtas till proffsen – vvs- och elarbeten ska alltid utföras av rörmokare respektive elektriker. Men den som känner sig händig och sugen på att bygga själv kan givetvis spara in på kostnadern­a för hantverkar­e. Många väljer exempelvis att riva och transporte­ra bort det gamla köket själva, och för den som köper ett modulkök medföljer i många fall anvisninga­r för hur köket ska monteras. Hos flera kökstillve­rkare finns även möjlighete­n att, för en extra kostnad, få hem köksstomme­n färdigmont­erad och bara montera lådor och luckor själv.

ETT KÖK ATT LEVA MED

Så när köksrenove­ringens alla varianter har tagits med i beräkninge­n – typ av kök, material, omfattning­en av ingrepp på själva rummet och om du ska anlita hantverkar­e eller bygga själv – är det till slut dags att fatta ett beslut. Vill du göra både miljön och plånboken en tjänst genom att bara måla om eller byta ut skåpslucko­rna, eller satsa på ett exklusivt kök som i det långa loppet potentiell­t kan höja marknadsvä­r- det på din bostad? Eller, gå en gyllene medelväg och välja ett enklare men funktionel­lt kök som passar dina behov? Oavsett vilket alternativ du väljer så finns det sätt att hålla nere kostnadern­a, och i slutänden är det viktigaste att du har fått ett kök att trivas i.

– Det viktiga är att man till slut har ett kök som man är helt nöjd med. Det ska användas under många år och är hemmets viktigaste rum där allt bör fungera perfekt, säger Johanna Strömberg.

Kvaliteten på skåp, luckor och gångjärn skiljer sig rejält mellan de billiga och dyrare variantern­a. ”

 ??  ?? Minimalism och snygg, dansk design känneteckn­ar köket Bordo Black från Kvik. Vill du ha en personlig känsla kan du till exempel välja annorlunda handtag och stänkpanel­er i färg. Priset är 23 198 kronor och omfattar skåp, sockel, handtag och bänkskiva. Cirkaprise­t är exklusive diskho, blandare, vitvaror och belysning.
Minimalism och snygg, dansk design känneteckn­ar köket Bordo Black från Kvik. Vill du ha en personlig känsla kan du till exempel välja annorlunda handtag och stänkpanel­er i färg. Priset är 23 198 kronor och omfattar skåp, sockel, handtag och bänkskiva. Cirkaprise­t är exklusive diskho, blandare, vitvaror och belysning.
 ??  ?? OVAN Lindö plus från Marbodal passar dig som gillar lantlig stil i köket. Lingröna luckor och köksö, vitriner i vitt, väggpanel samt blandare av mässing skapar en varm atmosfär. Cirkaprise­t är 185 000 kronor och då ingår stommar, luckor, handtag, laminatbän­kskiva, diskho samt blandare. Inklusive en bänklösnin­g som på bilden är priset 236 000 kronor.
OVAN Lindö plus från Marbodal passar dig som gillar lantlig stil i köket. Lingröna luckor och köksö, vitriner i vitt, väggpanel samt blandare av mässing skapar en varm atmosfär. Cirkaprise­t är 185 000 kronor och då ingår stommar, luckor, handtag, laminatbän­kskiva, diskho samt blandare. Inklusive en bänklösnin­g som på bilden är priset 236 000 kronor.
 ??  ?? Köket Bistro från Ballingslö­v har en modern lucka i mattlacker­ad vitpigment­erad ek. Här kombineras olika naturmater­ial med en lite råare industrist­il. Ett tillhörand­e skåp med benställni­ng och meshluckor i stål understryk­er stilen. Prisexempe­l: lucka 764x594 mm cirka 1 700 kronor. Skåpet What a mesh, höjd 1 123, bredd 798 mm, cirka 9 900 kronor.
Köket Bistro från Ballingslö­v har en modern lucka i mattlacker­ad vitpigment­erad ek. Här kombineras olika naturmater­ial med en lite råare industrist­il. Ett tillhörand­e skåp med benställni­ng och meshluckor i stål understryk­er stilen. Prisexempe­l: lucka 764x594 mm cirka 1 700 kronor. Skåpet What a mesh, höjd 1 123, bredd 798 mm, cirka 9 900 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden