Hem Ljuva Hem

IDÉER TILL DITT NYA GOLV. Välj trä, laminat, vinyl eller linoleum.

Ett trägolv blir aldrig omodernt. Därför är det viktigt att tänka efter noga innan du bestämmer dig för träslag och färgnyans, du kommer förmodlige­n att behålla golvet länge. Vill du betala mindre och få ett lättstädat golv passar kanske laminat bättre oc

- av MARIE HEIDENFORS

Det är mycket som spelar in när du ska välja nytt golv. Tänk först på i vilken typ av rum det ska ligga. Kommer slitaget vara stort, till exempel i en hall, eller kanske nästan inget alls, i ett sovrum?

Är det av trä måste du välja träslag. Ett golv av laminat är lättstädat men kan få skador som inte går att dölja. Ett trägolv kostar mer men kan slipas. Ska golvet vara mörkt eller ljust? Ett lackat trägolv är lät�tare att rengöra och reflektera­r ljuset mer än ett oljat.

Det är många frågor att besvara innan du gör slag i saken och valmöjligh­eterna är oändligt många. Har du tänkt göra jobbet själv eller anlita hantverkar­e? Golv med klickfunkt­ion är betydligt lättare att klara av själv men är du ovan och inte särskilt händig är det absolut värt att anlita en golvläggar­e. Ett trägolv ska hålla i många år framåt så det är klokt att satsa på en fackmannam­ässigt utförd golvläggni­ng.

TRÄ

Ett plankgolv är klassiskt och passar över- allt. Beroende på ytbehandli­ng – eller avsaknaden av sådan – kan intrycket bli väldigt olika. Är golvet lackat, vaxat, lutbehandl­at eller oljat ger det träet helt olika karaktär och nyans. Ett plankgolv kan slipas många gånger och blir som nytt igen. Nackdelen kan vara att det suger åt sig fläckar ganska lätt och att det kostar en del. En annan klassiker är förstås parkett. Fiskbenspa­rkett är i dag högsta mode och den som hittar en äldre lägenhet med en befintlig sådan tackar och bugar. Ett parkettgol­v kan oftast slipas ett par gånger eller mer om det är tjockt. Parkettgol­ven delas in i 1-stavs-, 2-stavs- och 3-stavsplank­a, beroende på hur många stavar det är på varje planka. På en 1-stavsplank­a är staven lika bred som plankan, kallas även plankgolv och passar bäst i ett större rum. En 2-stavsplank­a har två stavar i bredd på varje planka. Och 3-stavs med tre stavar i bredd på varje planka som placeras ut slumpmässi­gt för att skapa ett livfullt golv. Det passar bra i mindre rum för att få ytan att se så stor ut som möjligt. Ett laminatgol­v kan vid första anblicken se ut som ett trägolv och har många fördelar, men skillnader­na är stora. Laminatgol­v är trägolv med ett tunt plastskikt överst som ser ut som trä, ett foto av trä, men kan också fås i mängder av utseenden. Det är lätt att torka av men känsligt för stötar då det kan bildas hål eller rispor i ytan.

VINYL, PLAST OCH LINOLEUM

Vinylgolve­n är tåliga och finns att få i mängder av färger och mönster. De är mjuka att gå på och enkla att lägga själv om du väljer ett klicksyste­m. Perfekt för barnrum eller kök. Vinylgolv är oftast väldigt tunna jämfört med laminatgol­v och parkettgol­v och kan läggas ovanpå det gamla golvet.

Linoleumgo­lv tillverkas av naturmater­ial som linolja, tallolja, harts och trämjöl. Det är slitstarkt men tål inte för mycket väta. Det passar bra i barnrum, kök, arbetsrum eller hall.

 ??  ?? Läs mer om golv på Hus och pengar, sidan 94!
Läs mer om golv på Hus och pengar, sidan 94!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden