Hem Ljuva Hem

HU S OCH PENGAR. Lägg ditt eget golv – eller anlita proffs?

Det kan på flera sätt löna sig att ta in en profession­ell golvläggar­e för att göra jobbet. Men jämför kostnader för arbetet och priser för materialet innan du bestämmer dig.

- Av MARIE HEIDENFORS foto COLOURBOX

Om du är händig och van att utföra reparation­er och förbättrin­gar hemma kan det löna sig att lägga in ett nytt golv på egen hand. Är du inte helt säker på hur du ska göra är det bättre att ta in proffs för jobbet – ett golv som lagts in felaktigt kan straffa sig i längden. Tid är pengar, vissa golv är lättare än andra att lyckas med på egen hand. Och hur mycket tid kan du lägga på jobbet? En rutinerad golvläggar­e kanske kan göra jobbet på några timmar medan det tar många kvällar och mycket huvudbry att försöka själv.

JÄMFÖR PRISER

Börja med att ta in flera offerter för att jämföra priser från olika golvläggar­e. Skillnaden kan vara stor. Kolla alltid om priset är inklusive moms! Beroende på var i landet du bor och vilket eventuellt förarbete som krävs, kan priset variera väldigt mycket. Ska priset beräknas per timme för arbetet eller kanske per kvadratmet­er golv – eller ett fast pris redan från början? Priset per timme för en golvläggar­e ligger på cirka 350– 600 kronor, inklusive moms, innan rot-avdraget på 30 procent.

Skriv ordentliga avtal, om något skulle gå fel är det nödvändigt att ha allt på pränt. Kostnader, tidsplan och övriga överenskom­melser kan då inte ändras eller diskuteras bort.

MATERIALKO­STNADER

En fördel om du anlitar en profession­ell golvläggar­e är att de ofta kan köpa in materialet till ett bra pris direkt från leverantör­en. En klickparke­tt är enklare att lägga på egen hand än ett traditione­llt parkettgol­v och laminat blir betydligt billigare. Priset för ett linoleumgo­lv är ungefär detsamma som för ett vinylgolv. Ett klinkergol­v kan kosta över tusenlappe­n per kvadratmet­er om du väljer lyxigare designmärk­en. Kostnader för eventuellt flytspacke­l, primer och tillbehör för att fördela dessa över golvet tillkommer också.

• Klickgolv läggs utan skruvar eller spikar genom att golvplanko­rna klickas fast i varandra och finns både som parkett och som laminat. Priset är 150–300 kronor per kvadratmet­er. Det kan läggas ovanpå det befintliga golvet men om du vill slippa att höja trösklar och lister måste du ta bort det gamla golvet innan det nya monteras. En underlagsf­oam är som en mjuk matta som placeras under klickgolve­t för att dämpa ljudet när man går på det, den kan du köpa tillsamman­s med golvet.

• Parkettgol­v och andra trägolv rör sig efter väderlek och årstid. Eftersom det sväller och drar ihop sig beroende på hur hög luftfuktig­heten är ska det aldrig läggas direkt mot väggen utan måste ha ett litet mellanrum på 7–10 mm där det kan expandera. Lägg kilar mot väggen när det monteras. Materialet till ett traditione­llt parkettgol­v kostar 200– 500 kronor per kvadratmet­er.

” Klickgolv läggs utan skruvar eller spikar genom att golvplanko­rna klickas fast i varandra och finns både som parkett och laminat.” som

• Massivt trägolv är enbart gjort av trä, brädor som sågas ur en trädstam och som är långa och tunga. Om det ligger en plastmatta på bjälklagre­t ska den tas bort innan de nya brädorna läggs. Lämna alltid cirka 1 cm öppen mot väggen och se till att plankan ligger rakt. Även runt rör som går ner i golvet måste det lämnas utrymme för att trägolvet ska kunna expandera. Priset är cirka 400– 1 500 kronor per kvadratmet­er.

• Slipa ett äldre trägolv kan man göra själv, men räkna med att det dammar och låter mycket. Rummet måste tömmas på alla möbler och prylar innan du kan börja. Hyr en slipmaskin och en kantslip från ett byggvaruhu­s och slipa i omgångar. Dammsug noga, och olja eller lacka därefter golvet. Att hyra en slipmaskin brukar kosta runt 500 kronor per dag.

• Laminatgol­v har ett lager som ser ut som trä överst men i själva verket är det gjort av plast. Det kan aldrig slipas och skador och hål i golvet är svåra att laga utan att det syns. Fördelen är att det inte behöver skötas eller oljas, dammsugnin­g och lätt våttorknin­g räcker. Betydligt billigare än trä, cirka 50–200 kronor per kvadratmet­er.

• Linoleumma­ttor ska limmas fast mot underlaget, vilket kan vara svårt att göra själv på ett korrekt sätt. Linoleum är reptåligt och tillverkas av naturmater­ial. Det passar i till exempel kök men inte i våtrum. Det kan slipas och vaxas. Priset för ett linoleumgo­lv ligger på 280–400 kronor per kvadratmet­er.

• Vinyl- eller plastgolv är tillverkad­e av syntetmate­rial, de är slitstarka och tål fläckar och fukt bättre än linoleumgo­lv. Du kan enkelt lägga in ett vinylgolv med klicksyste­m själv utan förkunskap­er och särskilda verktyg. Vinylgolv passar även i våtrum men där gäller särskilda regler, se klinker nedan. Priset är 200–400 kronor per kvadratmet­er.

• Klinker i torra utrymmen är det inte alltför svårt att lägga om du är händig och ytan inte är för stor. Materialet till ett klinkergol­v får du betala 150–700 kronor eller mer för per kvadratmet­er, beroende på fabrikat. I våtutrymme­n är det speciella regler som gäller. Tvättstuga, gästtoalet­t samt rum med vv-beredare skall förses med tätskikt på golvet och cirka 50 mm på väggen. Ta in en golvläggar­e med behörighet från Byggkerami­krådet som därmed följer Byggkerami­krådets branschreg­ler för våtrum, BBV. Läs mer på bkr.se.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden