Hem Ljuva Hem

Bygglov för att måla om?

-

FRÅGA Hej! Vi har tänkt måla om vårt hus och även byta färg på huset. Behöver vi ansöka om bygglov för det? Familjen Johansson

SVAR

Hej familjen Johansson! Tack för er fråga. För att måla om huset i samma färg behöver man inget bygglov. När det gäller att ändra färg på fasaden till sitt hus är huvudregel­n att det inte kräver bygglov. Det finns dock en hel del olika saker som man måste beakta när man målar om sitt hus.

Det första man behöver ta reda på är om det område som huset ligger i är kulturmilj­öinventera­t. Det betyder att området på något sätt är värt att bevara. Det kan gälla både natur och bebyggelse, i sådana områden krävs oftast att man ansöker om lov om man avser att ändra husets färg.

Det andra man bör undersöka är vad områdets detaljplan har för regler. I vissa detaljplan­er står det att det krävs bygglov för att ändra fasadfärge­n.

Det sista man bör beakta är att man generellt inte får ändra byggnadens och eller områdets karaktär för mycket. Det gäller även ett område som inte är kulturmilj­öinventera­t. Om man till exempel vill måla om huset i en väldigt speciell färg, eller ha en färg som inget annat hus i området har, bör man kontakta bygglovsav­delningen för att se om det krävs bygglov.

Om ni avser att byta färg bör ni ta kontakt med bygglovsav­delningen i er kommun för att få veta vad som gäller för just ert område.

Lycka till! Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden