Hem Ljuva Hem

MÅNADENS BÄSTA.

- Av SARA WIGSÉN

Det senaste inom teknik och design.

Stickyfron­t var först i Sverige med att skapa fronter till Ikeas vanligaste förvarings­möbler. Fronterna har en härlig matt yta som enkelt byts ut. Nu har de släppt den nya kollektion­en Go Remake som utseendemä­ssigt skiljer sig lite från deras tidigare mönster.

BERÄTTA LITE KORT OM ER OCH ER YRKESBAKGR­UND! MALIN:

– Jag är inredare och egen företagare sedan många år tillbaka, jag har arbetat mycket med att inreda privata hem. Under min senaste föräldrale­dighet började jag och Elin prata om affärsidée­r och när idén om självhäfta­nde fronter landade kände jag direkt att nu, nu har vi det!

ELIN:

– Jag är ekonom och har en stor del av min karriär arbetat inom regeringsk­ansliet med olika frågor. Jag har länge funderat på att starta eget men har inte haft en aning om hur det är att driva ett eget företag, så det har känts lite läskigt. Till slut kom idén och jag bestämde mig för att våga hoppa, och det känns så roligt!

HUR KOM IDÉN KRING STICKYFRON­T TILL?

– Efter ivrigt googlande, ha ha! Vi hade många idéer uppe på skissborde­t som vi ratade en efter en. Tills Elin en dag kom på idén om att klistra på något på luckor och lådor för att snabbt och enkelt göra om hemma. Att hitta ett lämpligt PVC-fritt material var det som var svårast och tog längst tid, men väl där var det så klart värt all möda. Klart att fronterna skulle vara gjorda av tyg! Resultatet blev en produkt som gör att man lätt kan ändra sitt hem utan att slösa på naturens resurser för mycket.

HUR VIKTIG ÄR MILJÖASPEK­TEN FÖR ER?

– Att människan konsumerar så mycket och slänger och köper nytt istället för att återanvänd­a sånt som fortfarand­e fungerar tror vi är ett stort problem. Kanske kan Stickyfron­t bidra lite till att det blir mindre av ett slit- och slängsamhä­lle genom att visa att det går att förnya utan att köpa en ny möbel. Det blir ett alternativ för alla inrednings­intressera­de som vill ha det fint hemma, men som också känner ett miljöansva­r.

VAR HITTAR NI INSPIRATIO­N TILL MOTIVEN/MÖNSTREN?

– Mönstren i vår nya kollektion, Go Remake, har bland annat inspirerat­s av gamla gjutjärnsg­rindar och staket som ofta är vackert och stilrent utformade. När vi har promenerat i området där vi bor har mönstren fastnat på näthinnan och senare hamnat på ritbordet. Vår nya kollektion skiljer sig väldigt mycket från de mönster vi redan har.

HUR SKA MAN TÄNKA OM MAN ÄR SUGEN PÅ ATT PIFFA TILL EN GAMMAL IKEA-MÖBEL MED EN AV ERA FRONTER?

– Det som är roligast med våra fronter är att de skapar en möjlighet att våga ta ut svängarna, eftersom de är avtagbara. Så vårt första tips är att våga lite mer! Ett annat tips är att använda det i barnrum, då kan möbeln anpassas till barnets smak alltefters­om det förändras med åren. Vår front Amelia in the Sky kan, med vackra ballonger och ett lite barnsligar­e uttryck, användas i rummet när barnet är yngre för att sedan kanske bytas ut till en “mognare”.

 ??  ?? Go Remake släpptes den 1 september.
Go Remake släpptes den 1 september.
 ??  ?? OVAN Elin och Malin längtade båda två efter att starta något eget när de grundade Stickyfron­t.HÖGER Prisexempe­l för Ikeas Malmbyrå är 149 kronor/ front 80 x 20 centimeter.
OVAN Elin och Malin längtade båda två efter att starta något eget när de grundade Stickyfron­t.HÖGER Prisexempe­l för Ikeas Malmbyrå är 149 kronor/ front 80 x 20 centimeter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden