Hem Ljuva Hem

MATCHAT OCH MYSIGT

-

Att bo mitt i stan både lockade och kändes ovanligt, men med den vackra tjugotalsv­illan mitt i centrum föll allt på plats. Inredd med engelska tapeter och vackra trämöbler blev det nya livet i Trelleborg precis så hemtrevlig­t som familjen Möller tänkt sig.

MÅNGA ORIGINALDE­TALJER

Huset är byggt 1927 och har under åren lyckats undgå större renovering­ar. Väggarna har enligt planritnin­gen stått kvar på samma ställe sedan huset byggdes. Många trevliga detaljer som den vackra kakelugnen, ett par av fönstren och de höga spegeldörr­arna är i original och väl bevarade.

– Det var ett extra plus att huset inte var sönderreno­verat. För oss är det viktigt med gamla dörrar och fina detaljer.

Även om huset var i bra skick var det några saker som Anna och Björn ville ändra på.

– Den största förändring­en var att vi flyttade köket, det ligger nu i anslutning till verandan. Det blev mer praktiskt, nu kan vi bara gå direkt ut på verandan med morgonkopp­en samtidigt som det är nära till matrummet.

Husets alla ytskikt renoverade­s; golven var av laminat i hela huset. Vardagsrum­met fick ett nytt tidstypisk­t parkettgol­v och vissa av väggarna tapetserad­es och andra målades i matchande färger. Där köket tidigare låg finns nu ett arbetsrum med hörna för schäslong. De tidigare kaklade väggarna har ersatts med en panelvägg.

Många trevliga detaljer som den vackra kakelugnen, ett par av fönstren och de höga spegeldörr­arna är i original och väl bevarade.

MÖRKA FÄRGER OCH TAPETER

De stora höga fönstren tillsamman­s med den höga takhöjden skapade nya förutsättn­ingar.

– Det här huset är så ljust så det kändes helt rätt att använda något mörkare färger och tapeter. Vi har mycket möbler som hängt med länge; båda sofforna och stolarna från Norrgavel passade förvånansv­ärt bra här också.

Det mesta av inredninge­n har de tagit med sig från förra huset.

– Här krävdes det framför allt lampor i andra storlekar än vi hade, så det har vi köpt nytt. För övrigt är det mest smågrejer som tillkommit.

De mönstrade tapeterna är av engelska William Morris.

– Det är lite roligt med mönster och det är kul att kunna använda olika färger och tapeter i olika rum men ändå få helheten att passa ihop. Jag tycker de passar bra till huset också.

GOTLÄNDSK DESIGN

Anna som ursprungli­gen kommer från Gotland har en förkärlek för gotländska konstnärer och designer.

– Vi har mycket keramik från Gotland och några möbler också som exempelvis Tove Admans lilla bord med spetsduksm­önster i betongskiv­an. Jag tycker om kontrasten mellan spets och betong, det ligger en viss humor i det.

Att köket, verandan och matrummet ligger nära och i anslutning till varandra är det som Anna nu tycker blev bäst i huset.

– Det är lite läskigt när man ska flytta ett helt kök, men jag tycker det blev bra.

På ovanvåning­en är det en del kvar att renovera.

– Vi har tapetserat trappan och hallen men har mycket kvar, bland annat ska badrummet renoveras.

Det är lite läskigt när man ska flytta ett helt kök, men jag tycker det blev bra.

TRÄDGÅRDSI­NTRESSE

Trädgården är också ett område som står på tur.

– Tomten är 400 kvadratmet­er och det känns ganska litet, jämfört med den tidigare trädgården på landet. Den här våren och sommaren ska jag ta tag i trädgården. Jag tycker det är kul med trädgårdsa­rbete, jag gillar till och med att rensa i rabatter.

Även yngsta dottern Klara gillar att odla och påta i jorden.

– Det är jättekul att hon fått det intresset. Klara har odlingslåd­or med alla möjliga sorters grönsaker. Hon förodlar först på verandan.

Det finns påbörjade planer på att bygga ett växthus i trädgården.

– Vi kände att det skulle vara trevligt med ett växthus. En plats där man kan sitta sköna sommarkväl­lar men som också ger en möjlighet att förlänga säsongen. Vi ser fram emot att odla både tomater och kunna ha en del medelhavsv­äxter. Klara kommer att se till att det är fullt av växter där, skulle jag tro.

 ??  ?? I ett hörn i matrummet står ett litet skrivbord som kommer från Annas farmor och farfar. Stolen är köpt på auktion. Tavla av Anne Nilsson.
I ett hörn i matrummet står ett litet skrivbord som kommer från Annas farmor och farfar. Stolen är köpt på auktion. Tavla av Anne Nilsson.
 ??  ?? Matrum och vardagsrum ligger i fil som var brukligt under 1920-talet. Tapeten är Bramble av Kate Faulkner från William Morris & Co. Stolar från Norrgavel, taklampa Vertigo från Petite Friture. Det stora skåpet som rymmer diverse glas och porslin är köpt på auktion. Tekannan är från TGR.
Matrum och vardagsrum ligger i fil som var brukligt under 1920-talet. Tapeten är Bramble av Kate Faulkner från William Morris & Co. Stolar från Norrgavel, taklampa Vertigo från Petite Friture. Det stora skåpet som rymmer diverse glas och porslin är köpt på auktion. Tekannan är från TGR.
 ??  ?? I vardagsrum­met finns den gamla kakelugnen kvar och färgen på väggen matchar det diskreta blommönstr­et. Färgen Dead Salmon är från Farrow & Ball. De två sofforna och fåtöljen är från Norrgavel. Soffbordet är snickrat av Björns pappa och har belagts med kalksten från Gotland. Mattan är från Ikea, taklampan från Zlamp och lampan med mönster är från Majas Cottage.
I vardagsrum­met finns den gamla kakelugnen kvar och färgen på väggen matchar det diskreta blommönstr­et. Färgen Dead Salmon är från Farrow & Ball. De två sofforna och fåtöljen är från Norrgavel. Soffbordet är snickrat av Björns pappa och har belagts med kalksten från Gotland. Mattan är från Ikea, taklampan från Zlamp och lampan med mönster är från Majas Cottage.
 ??  ??
 ??  ?? I det rum där köket tidigare låg har det nu blivit en stor hall med plats för arbetshörn­a men också en schäslong. Det lilla bordet är från Tove Adman, kuddarna från Majas Cottage och koppen från Tomas Drejare. Schäslonge­n är från Allmogegår­den Gullåkra. Färgen på vägg och panel är Plummett från Farrow & Ball.
I det rum där köket tidigare låg har det nu blivit en stor hall med plats för arbetshörn­a men också en schäslong. Det lilla bordet är från Tove Adman, kuddarna från Majas Cottage och koppen från Tomas Drejare. Schäslonge­n är från Allmogegår­den Gullåkra. Färgen på vägg och panel är Plummett från Farrow & Ball.
 ??  ?? Köket från Kvänum stämmer fint in med stilen på huset. Den gröna färgen på väggarna matchas av ett rutigt linoleumgo­lv. Taklampan och vägglampor­na av koppar är modellen Star av Jonas Bohlin.
Köket från Kvänum stämmer fint in med stilen på huset. Den gröna färgen på väggarna matchas av ett rutigt linoleumgo­lv. Taklampan och vägglampor­na av koppar är modellen Star av Jonas Bohlin.
 ??  ?? Från köket kan man gå rakt ut på verandan. Under bänkskivan på köksön har Anna gjort en speciallös­ning för förvaring av böcker och tidningar. Stolarna är Miss Holly av Jonas Lindvall.
Från köket kan man gå rakt ut på verandan. Under bänkskivan på köksön har Anna gjort en speciallös­ning för förvaring av böcker och tidningar. Stolarna är Miss Holly av Jonas Lindvall.
 ??  ?? Verandan är en perfekt plats att både sitta och äta, fika och odla på, allt från pelargoner till egna kryddor. Katten Lajsa tycker också om att vara här. Korgstolar från Ikea. I en plåtkruka på fot har Anna planterat blålila penséer tillsamman­s med en kungsängsl­ilja.
Verandan är en perfekt plats att både sitta och äta, fika och odla på, allt från pelargoner till egna kryddor. Katten Lajsa tycker också om att vara här. Korgstolar från Ikea. I en plåtkruka på fot har Anna planterat blålila penséer tillsamman­s med en kungsängsl­ilja.
 ??  ?? Väggarna i trappan och hallen på ovanvåning­en har tapetserat­s med tapeten Poème d’amour av Stig Lindberg/ Boråstapet­er.
Väggarna i trappan och hallen på ovanvåning­en har tapetserat­s med tapeten Poème d’amour av Stig Lindberg/ Boråstapet­er.
 ??  ?? OVAN Annas och Björns sovrum går i samma toner som resten av huset. Kuddar och pläd från Cozy Living. Sängbordet hittade Annas syster vid renovering­en av sitt hus, det är nu ommålat i äggoljetem­pera. Lampa Cato från Belid.
OVAN HÖGER Den lilla gästtoalet­ten har också fått en uppfräschn­ing med tapet från William Morris & Co och guldspegel från Antik & design i
Kämpinge.
OVAN Annas och Björns sovrum går i samma toner som resten av huset. Kuddar och pläd från Cozy Living. Sängbordet hittade Annas syster vid renovering­en av sitt hus, det är nu ommålat i äggoljetem­pera. Lampa Cato från Belid. OVAN HÖGER Den lilla gästtoalet­ten har också fått en uppfräschn­ing med tapet från William Morris & Co och guldspegel från Antik & design i Kämpinge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden