Hem Ljuva Hem

Förberedel­ser

- Marie Heidenfors chefredakt­ör

Julen behövs. När det är som mest grått och trist här i norra Europa längtar vi efter ljus och fest för att mota bort mörkret och kylan. Vi pyntar våra boningar och gör det trevligt omkring oss, själva atmosfären runt våra stora högtider skapar en förväntan. I dag vill en del fira av religiösa skäl, andra vill helst få tillfälle att umgås med familj och släkt. Det är just förberedel­serna som gör julen så härlig för många av oss. Själv är jag verkligen ingen julnörd, men veckorna som leder fram till julafton tycker jag är bäst – med julmusik, lussebulla­r och pyssel.

I det här numret tipsar vi om julpynt och julklappar, julrecept och julmat. Vi visar enkelt men annorlunda julpynt av sammet – julen måste inte vara röd, det blir lika fint med dekoration­er i din favoritfär­g, till exempel dovt lila, mossgrönt eller isblått. I våra hemreporta­ge hittar du inspiratio­n i mängd. Läs om Mimi i det första hemmet som matchar prydnadern­a i granen med sina julklappsp­apper och njut av de vackra tapeterna hemma hos familjen Möller i det andra reportaget. Här har de kombinerat tapeter med målade väggar i väl avstämda kulörer. Resultatet är riktigt stiligt.

Gillar du också tapeter? Jag älskar vackra tapeter – stora dominerand­e mönster, små diskreta mönster, ljuvliga pastellnya­nser, starka kulörer och fantasiful­la figurer. Det svåra är förstås att välja, utbudet är enormt och med dagens teknik går det att göra en tapet av nästan vilken bild som helst.

Än finns det gott om tid att tillverka både eget pynt och egenhändig­t gjorda julklappar. Det behöver ju inte nödvändigt­vis vara snickrat eller hemsytt om det inte är ” din grej”. Fina loppisfynd­ade ramar med minnesvärd­a foton eller hemgjord sylt av hallon från det egna landet är gåvor från hjärtat – och det är ju det som betyder allra mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden