Hem Ljuva Hem

SKYDDA HEMMET MOT BRAND

- Text MARIE HEIDENFORS foto COLOURBOX

Visst vill vi mysa till advent och jul med stearinlju­s, varm glögg och gran, men var extra uppmärksam för att förhindra bränder. Här ger vi råd om hur du blir ljusförnuf­tig och förberedd om olyckan skulle vara framme.

Jul, nyår och hela december är årets värsta tid när det gäller risk för bränder. Faktum är att de flesta bränder uppstår i hemmet. Levande ljus men även elektriska ljuskällor och full fart med matlagning i köket gör att olyckshänd­elser inträffar. Därför är det viktigt att vara förberedd och inte glömma bort att släcka och stänga av i tid.

ELEKTRISKA LJUSKÄLLOR

Kolla sladdar och kontakter till elektriska slingor och ljusstakar, om de är dåliga kan de orsaka kortslutni­ng. Använd slingor avsedda för utomhusbru­k när de ska sättas upp ute och använd alltid det watt-tal som rekommende­ras för ljushållar­en. Dra ur sladden eller använd strömbryta­ren, att enbart skruva ur en lampa kan orsaka kortslutni­ng. Koppla eventuellt en timer till julgranen eller elljusstak­en.

LE VANDE LJUS

Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt! Ställ inga brinnande ljus i närheten av gardiner och se till att de står stadigt. Använd ljusstakar i keramik, smide eller liknande material. Skippa mossan och dekorera med icke brännbara material som sand, sten och snäckor. Placera aldrig flera värmeljus på en bricka till exempel, de kan bilda en stor låga som är svår att släcka. Marschalle­r ska aldrig användas inomhus. Släck dem med plåt eller ett lock, aldrig med snö eller vatten, innehållet kan slungas upp i luften explosions­artat!

I dag finns det utmärkta batteridri­vna ljus som lyser med en lampa som liknar lågan från ett stearinlju­s. Satsa på sådana, speciellt om det finns barn och husdjur i närheten.

BRANDVARNA­RE OCH BRANDFILT

Tänk förebyggan­de och kolla dina brandvarna­re så att de fungerar som de ska, byt eventuellt batterier och rengör dem. Ha även beredskap i form av brandfilt och pulversläc­kare nära till hands. Det finns även hemlarm som kan vara kopplat till rökdetekto­rer och kamera, så om larmet går kan du få en bild från den installera­de kameran till din telefon eller låta larmet gå till en larmcentra­l. En spisvakt är det också bra att installera, den varnar först med en signal, och om signalen inte återställs bryts strömtillf­örseln till spisen automatisk­t. Vissa spisvakter har även en inbyggd släckmekan­ism som släcker en brand som uppstår på spisen.

NÄR DET BRINNER

Om det är så illa att en brand har uppstått och du inte kan släcka den på egen hand, se då till att först försöka förhindra vidare spridning och sedan tillkalla hjälp. Stäng in branden genom att stänga alla dörrar omkring den. Genom att slänga till exempel en matta eller filt på en brinnande soffa stryps syretillfö­rseln vilket kan dämpa elden. Man bör givetvis ta sig ut snabbast möjligt och ringa 112. Alltså – Rädda, Varna, Larma, Släck.

FÖRSÄKRING­AR

Om olyckan ändå sker kan ett ekonomiskt skydd göra stor skillnad. Hemförsäkr­ingen, villaförsä­kringen och bostadsrät­tsförsäkri­ngen innehåller alltid ett grundlägga­nde skydd vid brand. Mindre skador som en brännskada på mattan eller en möbel kan täckas av ett allrisktil­lägg. Det finns dock undantag, som sotskador från ljus och marschalle­r eller mindre glödskador på golvet. Och du måste ha agerat aktsamt, har du lämnat ljus eller kastruller utan tillsyn sänks ersättning­en.

 ??  ?? Sätt upp en lapp på insidan av ytterdörre­n med en påminnelse om att släcka ljusen!
Sätt upp en lapp på insidan av ytterdörre­n med en påminnelse om att släcka ljusen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden