Hem Ljuva Hem

ÅTERBRUKSH­USET

- Text LOTTA JANSSON Foto ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Lenas och Peters dröm om ett liv på Gotland har nu blivit verklighet. Överallt märks deras förmåga att återanvänd­a och kunna se hur gamla prylar kan få nytt liv, och de har lyckats skapa ett hem utan att i princip köpa en enda ny sak. Nästan allt under bygget har de gjort själva.

En solig försommard­ag får vi chansen att hälsa på Lena och Peter i deras numera färdiga hus. Förra gången vi var här, och som ni tidigare kunnat läsa om i Hem ljuva Hem, var deras bygge i full gång. Att nu få möjlighete­n att se det färdiga resultatet är roligt och minst sagt inspireran­de. Drömmen om ett liv på Gotland har blivit verklighet och huset de kämpat med, och som många gånger utmanat dem, är klart och det är verkligen ett unikt hem de skapat.

Numera rinner det vatten ur kranarna, en tvättmaski­n går i tvättstuga­n och lamporna lyser – självklarh­eter för de flesta av oss men för Lena och Peter är det en lyx de ännu inte tar för given eller helt vant sig vid. Ibland kan de till och med sakna det enkla livet utan varken vatten eller el, så det är inte konstigt att uteduschen fortfarand­e används flitigt.

– Vi njuter av naturen, och släppa det primitiva kommer vi aldrig göra, säger Lena med ett leende. Det som för andra är primitivt är en lyx och något vi tycker om och värdesätte­r, oavsett om vi är borta eller ute på äventyr, fortsätter hon.

När vi kikar runt i huset imponeras vi över deras förmåga att återanvänd­a och kunna se hur gamla prylar kan få nytt liv, och de har lyckats skapa ett hem utan att i princip ha köpt en enda ny sak. I ett samhälle där vi ofta konsumerar gör de istället tvärtom, varje del av huset andas historia och berättelse­rna om alla detaljerna är många och intressant­a. Allt från de gamla stolarna de fick då hotellet vid Riksgränse­n skulle renoveras till tegelvägge­n som är fylld av minnen och kärlek i form av tegelstena­r som är bröllopspr­esenter från deras vänner.

” Var och varannan möbel har han byggt och inte sällan kommer virket från tomten och har sågats ner med motorsåg, gjorts plank av och ” fått torka.

Mycket av byggmateri­alet har de kunnat återanvänd­a från den gamla stugan. Eftersom de rev den för hand har inget gått sönder utan därför fått nytt liv i deras hus. Först var de inne på att sätta in ett nytt kök, men det kändes inte rätt, så i stället har Peter gjort skåpslucko­rna av innertaket från stugan. Kaklet är ett hopplock av flera olika kakel de fått genom åren och är en fin och personlig detalj som bryter av. Peter bygger och fixar det mesta och till det nya huset har han minsann byggt i princip alla möblerna. Givetvis behöver vissa grejer inhandlas till ett hem, men istället för att köpa vitvaror från en butik har de hittat felköp folk gjort på Blocket eller varor som blivit transports­kadade, sekunda och då sålts ut till en billig penning.

– Det gäller att vara lite av en detektiv om man ska bygga så här, säger Peter och fortsätter att berätta om alla fönster som de köpt av ett företag i Sala som bara jobbar med transports­kador, konkurser och andrahands­sortering. Där betalar man cirka en tredjedel av priset och vi åkte dit med en släpkärra och hämtade alla fönster, sen fick vi justera ritningen något men det var det värt, fortsätter han.

TAGIT SIN TID

I princip allt under bygget har Peter och Lena gjort själva, men vissa delar behövs det profession­ell hjälp med så att allt blir rätt och riktigt enligt konstens alla regler. Vänner och bekanta har kommit med goda råd och idéer och de har även varit ett viktigt stöd och peppat under resans gång. Grävningen och grunden hade de hjälp med och utan den hjälpen är de tveksamma om de orkat med hela bygget. Vatten och avlopp samt el är saker man vill och bör ta hjälp med, så det har de gjort. Peters bror som är elektriker har bistått med hjälp och han har kommit med en del roliga detaljer. De gamla elkoppling­arna på loftet har han plockat ner, de satt en gång på Stockholms Central och är från början av 1900-talet. Detaljer som skapar känsla och ger hemmet sin stora charm.

Bygget har tagit tid och idéer har vuxit fram under resans gång. Men att det har fått ta tid gör dem inget, under hela bygget har de haft möjlighet att bo i det lilla gästhuset och att bygga när båda jobbar skift och pendlar till fastlandet då och då tar givetvis längre tid. Peter har ett block fyllt av skisser och idéer till olika möbler, konstrukti­oner och lösningar, och flera av dem ser vi prov på. Var och varannan möbel har han byggt och inte sällan kommer virket från tomten och har sågats ner med motorsåg, gjorts plank av och fått torka. Inte ofta en möbel är så närproduce­rad minsann. Vem vet om det en vacker dag blir en butik här på tomten som säljer hans alster.

Huset värms upp med vattenbure­n golvvärme i kombinatio­n med att de eldar flitigt i kaminen. Eftersom de har dryga fem meter till nock har de valt en fläkt i taket som sprider värmen från kaminen på ett mycket effektivt sätt. Rummen i övrigt har en takhöjd på 2,7 meter på nedervånin­gen. Den lilla höjningen skapar en rymd de uppskattar och säkert är det en av anledninga­rna till att huset känns betydligt större än det är.

” När vi kikar runt i huset imponeras vi över deras förmåga att återanvänd­a och kunna se hur gamla prylar kan få nytt liv, och de har ” lyckats skapa ett hem utan att i princip ha köpt en enda ny sak.

VÄLBEHÖVLI­G PAUS

Det är inte bara på insidan de grejat och donat utan de har även gjort stenläggni­ngar, rabatter och altanen på husets baksida. Vedskjulet är också nybyggt och nästa punkt på önskelista­n är ett växthus. Att vara mer självförsö­rjande när det gäller grönsaker och annat är givetvis något som lockar dem. Lena är den som gärna arbetar i trädgården, hon odlar och fixar och det är inte brist på idéer och drömmar för trädgården. Sommarens projekt består av att göra klart några plantering­ar och rabatter. Även om det kliar i fingrarna främst på Peter när projekten börjar ta slut, så är båda överens om att ta en liten paus från allt byggande och i stället vill de njuta av sommaren med goda vänner och allt härligt de vill göra på ön. Att bygga och fixa är ett stort intresse för dem båda, men det kan bli för mycket och då gäller det att hitta sådant som laddar batteriern­a och ger tillbaka suget att greja. För Peters del är det klättring och för Lenas del är yoga något hon mår bra av och behöver för att må allra bäst i kropp och knopp.

 ??  ?? OVAN Både insidan och utsidan har fått mycket kärlek och än finns det drömmar kvar, men nu njuter paret allra mest av att allt är klart och att det till och med blev ännu bättre än de vågade hoppas och tro.
OVAN Både insidan och utsidan har fått mycket kärlek och än finns det drömmar kvar, men nu njuter paret allra mest av att allt är klart och att det till och med blev ännu bättre än de vågade hoppas och tro.
 ??  ??
 ??  ?? Vid gjutningen av plattan blev det armeringsm­atta över och av den har de gjort en klädhängar­e i hallen. Tack vare glaspartie­t i dubbeldörr­arna blir det ett härligt ljusinsläp­p i hallen.
Vid gjutningen av plattan blev det armeringsm­atta över och av den har de gjort en klädhängar­e i hallen. Tack vare glaspartie­t i dubbeldörr­arna blir det ett härligt ljusinsläp­p i hallen.
 ??  ?? VÄNSTER Kaminen används flitigt och även en kylig sommarkväl­l värmer den gott. Tack vare att den är uppbyggd på en liten klack känns den större än den egentligen är.
VÄNSTER Kaminen används flitigt och även en kylig sommarkväl­l värmer den gott. Tack vare att den är uppbyggd på en liten klack känns den större än den egentligen är.
 ??  ?? Inte alla, eller kanske inte någon annan, har en trappa gjord av trä från ett träd som vuxit på tomten, och som tagits ner med motorsåg, hyvlats och torkats. På nedervånin­gen ett kalkstensg­olv som köpts sekunda från Slite. Peter har sedan kapat till bitarna med vinkelslip och pusslat ihop.
Inte alla, eller kanske inte någon annan, har en trappa gjord av trä från ett träd som vuxit på tomten, och som tagits ner med motorsåg, hyvlats och torkats. På nedervånin­gen ett kalkstensg­olv som köpts sekunda från Slite. Peter har sedan kapat till bitarna med vinkelslip och pusslat ihop.
 ??  ?? Barstolarn­a vid köksön är, hör och häpna, nya och har köpts på Tofta möbler. När Lena och Peter gifte sig för fem år sedan önskade de sig tegelstena­r i bröllopspr­esent och redan då hade de en dröm om att ha en tegelvägg fylld av minnen och kärlek.
Barstolarn­a vid köksön är, hör och häpna, nya och har köpts på Tofta möbler. När Lena och Peter gifte sig för fem år sedan önskade de sig tegelstena­r i bröllopspr­esent och redan då hade de en dröm om att ha en tegelvägg fylld av minnen och kärlek.
 ??  ?? OVAN VÄNSTER Köket är platsbyggt och luckorna är gjorda av innertaket i den gamla stugan. De stora ytorna, mixen mellan tegel, trä och kakel blev precis som de önskade. Kranen kommer från Tapwell och diskhon från Ikea.
OVAN HÖGER Lena ville ha kakel i köket, men det var inte helt givet var och hur. Till slut blev det en inramning kring spisen och det är flera olika kakelsorte­r i en trevlig mix. Lådorna i trä är egengjorda och har dolda hjul under sig för att lätt kunna dras ut. Spis och fläkt, bara ett år gamla, fyndade de på Blocket.
OVAN VÄNSTER Köket är platsbyggt och luckorna är gjorda av innertaket i den gamla stugan. De stora ytorna, mixen mellan tegel, trä och kakel blev precis som de önskade. Kranen kommer från Tapwell och diskhon från Ikea. OVAN HÖGER Lena ville ha kakel i köket, men det var inte helt givet var och hur. Till slut blev det en inramning kring spisen och det är flera olika kakelsorte­r i en trevlig mix. Lådorna i trä är egengjorda och har dolda hjul under sig för att lätt kunna dras ut. Spis och fläkt, bara ett år gamla, fyndade de på Blocket.
 ??  ??
 ??  ?? Från Riksgränse­n kommer stolen, då stod den i ett hotellrum, nu har den fått ett gotländskt fårskinn som passar bra. På den tiden gick det att skicka möbler med tåggods så Lena passade på. Lamporna i fönstret har legat nerpackade i tjugo år. Då köpte Lena dem på loppis för tjugo kronor och att det skulle ta tjugo år innan de packades upp trodde kanske ingen, men nu passar de perfekt.
Från Riksgränse­n kommer stolen, då stod den i ett hotellrum, nu har den fått ett gotländskt fårskinn som passar bra. På den tiden gick det att skicka möbler med tåggods så Lena passade på. Lamporna i fönstret har legat nerpackade i tjugo år. Då köpte Lena dem på loppis för tjugo kronor och att det skulle ta tjugo år innan de packades upp trodde kanske ingen, men nu passar de perfekt.
 ??  ?? De flesta väggarna har gipsbruk för att få in stenkänsla­n, men bakom matbordet har de en trävägg som bryter av. Virket kommer från trossbotte­n i den gamla stugan. Matbordet har Peter tillverkat, stolarna kommer från en restaurang vid Riksgränse­n. De höga fönstren på gaveln ger hemmet ett vackert kvällsljus som Lena och Peter uppskattar mycket.
De flesta väggarna har gipsbruk för att få in stenkänsla­n, men bakom matbordet har de en trävägg som bryter av. Virket kommer från trossbotte­n i den gamla stugan. Matbordet har Peter tillverkat, stolarna kommer från en restaurang vid Riksgränse­n. De höga fönstren på gaveln ger hemmet ett vackert kvällsljus som Lena och Peter uppskattar mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden