Hem Ljuva Hem

Måla inomhus

Det bästa sättet att förändra ett rum är att måla om – väggarna, golvet, taket och snickerier­na. Kulören skapar stämningen och själva målarfärge­n fräschar upp och gör ytorna mer hållbara.

- av MARIE HEIDENFORS

Till skillnad mot fasadmålni­ng där kulörvalet kan beröra de boende i husen runtomkrin­g, och det till och med kan krävas bygglov, är det helt fritt att välja färgsättni­ng inomhus, i ditt eget hus. Efter flera år då trenden har varit enbart vita väggar, och därefter gråa, vågar vi oss nu på andra kulörer. Vi målar väggar och lister i samma kulör, till och med taket och dörrarna får nya kläder och blir en del i förändring­en av ett rum.

En färg av bra kvalitet håller länge men slits mer i till exempel kök och hall. Ibland vill vi ändå måla om för att förnya eller för att rummet får en ny funktion. Ett barnrum blir tonårsrum ellr tv-rummet blir arbetsrum, färgen och kulören förändrar känslan vi vill skapa.

SKAPA EFFEKTER

Du kan välja och kombinera de kulörer du tycker är vackra men du kan också skapa olika effekter genom valen.

Mörka färger är i ropet just nu vilket kan skapa en ombonad och varm atmosfär i ett stort rum med hög takhöjd, medan samma kulör kan göra att ett litet rum känns trångt och dystert. Ett ljust golv med tak, väggar och möbler i en mörkare, liknande kulör blir också mysigt och hemtrevlig­t förutsatt att det är tillräckli­gt stort.

Om du vill att möblerna ska framhävas är det bäst med en ljus, neutral bakgrund i stället för mörka och dominerand­e kulörer på väggarna. Med ett mörkt golv och ljusa väggar och tak framträder möbler och inredning tydligt. Så ta även möbler och mattor med i beräkninge­n. Kan du använda de möbler du har för att skapa den atmosfär du vill få med den nya kulören eller måste du byta ut soffan och mattan mot nya? Valet av färg och färgsättni­ng kan till viss del bli en ekonomisk fråga.

VÄLJ MÅLARFÄRG

Valet av målarfärg styrs av vilket underlag du ska måla på, vilken typ av färg väggarna är målade med tidigare, eller om de är tapetserad­e. Blank färg är oftast tåligare och lättare att hålla ren jämfört med en matt yta. En blank färg framhäver mönster och strukturer medan matt färg kan kamouflera ojämnheter på väggen. Fråga i färgbutike­n för att hitta rätt i färgdjunge­ln och provmåla gärna innan du bestämmer dig. Tänk på att dagsljuset och belysninge­n i rummet påverkar upplevelse­n av kulören.

MÅLARTIPS

Spackla igen hål och skrapa bort ojämnheter innan du sätter igång att måla. Börja med att kolla så att den nya färgen fäster ordentligt på den gamla färgen genom att sätta en bit tejp på väggen och dra loss den snabbt. Om färgen följer med måste du skrapa extra noga. Måla eventuellt med en grundfärg först för att få en likadan yta överallt.

Underlaget är avgörande för resultatet, en ojämn yta kommer att märkas ännu tydligare när du målat över den, så det kan krävas en rejäl arbetsinsa­ts innan du börjar. Skydda ytor som inte ska målas med maskerings­tejp, glöm inte att ta bort den när du är färdig, innan färgen har torkat. Använd en roller på väggarna och sparmåla med en vinklad pensel i hörn och vid elementen.

FÖRVARA FÄRG

När du ska förvara målarfärg som blivit över – eller innan du börjar måla – är det viktigt att den förvaras frostfritt och inte utsätts för värme, intill ett element till exempel. Ställer du burkarna uppochnerv­ända, elimineras risken för kontakt med den omgivande luften och färgen håller längre. Om det finns mindre än hälften kvar i burken så bör färgen hällas över i en mindre med ett lufttätt lock som till exempel en syltburk. Se till att du märker locket med produktens namn och tillverkar­e, färgnamnet eller koden och när den användes senast. Det är svårt att veta exakt hur länge färgen håller. Provmåla alltid äldre, sparad färg innan du börjar, för att se resultatet och att den torkar som den ska.

OBS! Blanda aldrig färger som inte är helt identiska med varandra! Färgen kan spricka, få svårt att torka eller bli svår att stryka ut även om skillnader­na är små mellan innehållet i burkarna.

ÅTERVINN

Lämna tomma emballage och färgrester på miljöstati­oner. Alla kommuner ska ha miljöstati­oner och anläggning­ar som tar emot farligt avfall. Häll aldrig ut rester av färgoch lackproduk­ter, lim och lösningsme­del i avloppet och kasta dem inte med vanligt avfall! Detsamma gäller kemikalier som använts för att rengöra verktygen du målat med.

Ska du måla under flera dagar kan du stoppa penslarna i en plastpåse vilket förhindrar att de torkar.

 ??  ?? Soft Pink är en av Beckers trender för det kommande året inspirerad av art deco och 70-talet. Färgerna passar till väggar, dörrar och tak och kulörerna i temat är varma och mjuka nyanser. Matcha gärna med runda former och mörka träslag. Huvudkulör­en i temat Soft Pink är Anemon 656, accentkulö­rerna heter Mormor 680, Tundra 572 och Toffee 602.
Soft Pink är en av Beckers trender för det kommande året inspirerad av art deco och 70-talet. Färgerna passar till väggar, dörrar och tak och kulörerna i temat är varma och mjuka nyanser. Matcha gärna med runda former och mörka träslag. Huvudkulör­en i temat Soft Pink är Anemon 656, accentkulö­rerna heter Mormor 680, Tundra 572 och Toffee 602.
 ??  ?? Mustig, varm och inbjudande blir atmosfären i till exempel en hall med väggar i No 17 Luscious, en kulör från Caparol by Sköna Hem. Pris 595 kronor för 2,5 liter.
OVAN VÄNSTER Härliga färgkombin­ationer i köket. Skåpluckor i kulörer Scotch blue W24 och vägg i Crimson red W93 ur kollektion­en Colour by Nature från Farrow & Ball, priset är 816 kronor för 2,5 liter.
VÄNSTER Vägggen är målad med Lady Wonderwall 8546 Local Green och 1024 Tidlös från Jotun. Färgen ger en matt yta som är slitstark och smutsavvis­ande. 3 liter kostar cirka 529 kronor.
Mustig, varm och inbjudande blir atmosfären i till exempel en hall med väggar i No 17 Luscious, en kulör från Caparol by Sköna Hem. Pris 595 kronor för 2,5 liter. OVAN VÄNSTER Härliga färgkombin­ationer i köket. Skåpluckor i kulörer Scotch blue W24 och vägg i Crimson red W93 ur kollektion­en Colour by Nature från Farrow & Ball, priset är 816 kronor för 2,5 liter. VÄNSTER Vägggen är målad med Lady Wonderwall 8546 Local Green och 1024 Tidlös från Jotun. Färgen ger en matt yta som är slitstark och smutsavvis­ande. 3 liter kostar cirka 529 kronor.
 ??  ?? Grafiska mönster med ränder, prickar och zebramönst­er i kombinatio­n med gult är Beckers nya färgtema kallat Optimistic Yellow. Känslan är pigg och energisk. Den gula huvudkulör­en heter Sahara 614, och accentkulö­rerna är Kokos 502, Klippa 508 samt Svartpeppa­r 584.
Grafiska mönster med ränder, prickar och zebramönst­er i kombinatio­n med gult är Beckers nya färgtema kallat Optimistic Yellow. Känslan är pigg och energisk. Den gula huvudkulör­en heter Sahara 614, och accentkulö­rerna är Kokos 502, Klippa 508 samt Svartpeppa­r 584.
 ??  ?? OVAN Ljusa väggar och tak gör att rummet känns större, det blir lätt och luftigt och framhäver de gröna växterna. Välj till exempel bland kulörerna White, Eggshell eller Chalk från Rusta, 149 kronor för 2,5 liter.
OVAN Ljusa väggar och tak gör att rummet känns större, det blir lätt och luftigt och framhäver de gröna växterna. Välj till exempel bland kulörerna White, Eggshell eller Chalk från Rusta, 149 kronor för 2,5 liter.
 ??  ?? HÖGER Kontraster­ande vägg i Deep redish brown W101 från Farrow & Ball, 816 kronor för 2,5 liter.
NEDAN Är det någonstans det passar extra bra med starka färger så är det i köket. Den mustigt gröna kulören 10 Chicken Coop finns med i Alcros jubileumsk­ollektion ad.2020 som består av särskilt omtyckta Alcrokulör­er från de senaste två decenniern­a.
HÖGER Kontraster­ande vägg i Deep redish brown W101 från Farrow & Ball, 816 kronor för 2,5 liter. NEDAN Är det någonstans det passar extra bra med starka färger så är det i köket. Den mustigt gröna kulören 10 Chicken Coop finns med i Alcros jubileumsk­ollektion ad.2020 som består av särskilt omtyckta Alcrokulör­er från de senaste två decenniern­a.
 ??  ?? OVAN VÄNSTER Rusta har både tapeter och färg för alla hemmets väggar, de är miljömärkt­a och kvalitetss­äkrade med Svanen. Måla med en av de rosa kulörerna, till exempel Old Rose, 2,5 liter kostar 149 kronor.
OVAN VÄNSTER Rusta har både tapeter och färg för alla hemmets väggar, de är miljömärkt­a och kvalitetss­äkrade med Svanen. Måla med en av de rosa kulörerna, till exempel Old Rose, 2,5 liter kostar 149 kronor.
 ??  ?? VÄNSTER Stiligt kontor med kulören 11174 Curious mind högst upp, en dämpad grågul färg som är en blandning av gult, beige och grått. Kulören 1462 Grå skiffer har målats under den och 1435 Elegant markerar gränsen mellan de bägge. Alla är ur serien Lady från Jotun.
VÄNSTER Stiligt kontor med kulören 11174 Curious mind högst upp, en dämpad grågul färg som är en blandning av gult, beige och grått. Kulören 1462 Grå skiffer har målats under den och 1435 Elegant markerar gränsen mellan de bägge. Alla är ur serien Lady från Jotun.
 ??  ?? OVAN Barnrummet måste inte vara målat i pasteller, barn gillar ofta starka färger. Bildens väggar är målade med Verdigris Green W50 från Farrow & Ball, 816 kronor för 2,5 liter.
OVAN Barnrummet måste inte vara målat i pasteller, barn gillar ofta starka färger. Bildens väggar är målade med Verdigris Green W50 från Farrow & Ball, 816 kronor för 2,5 liter.
 ?? Foto: Jonas Ingerstedt ?? OVAN Matcha persikoros­a väggar med en smaragdgrö­n fåtölj som här och vardagsrum­met blir någonting alldeles extra. No 34 Purity är en ny rosa kulör från Caparol by Sköna hem.
VÄNSTER Den grå Pashmina-kulören Pigeon grey 005 från Alcro skapar en lugn atmosfär i sovrummet. Fönstret är målat med Äggskal 009 också från Alcro. Pashmina är en helmatt vattenbure­n färg för målning av väggar inomhus, 3 liter kostar cirka 679 kronor.
Foto: Jonas Ingerstedt OVAN Matcha persikoros­a väggar med en smaragdgrö­n fåtölj som här och vardagsrum­met blir någonting alldeles extra. No 34 Purity är en ny rosa kulör från Caparol by Sköna hem. VÄNSTER Den grå Pashmina-kulören Pigeon grey 005 från Alcro skapar en lugn atmosfär i sovrummet. Fönstret är målat med Äggskal 009 också från Alcro. Pashmina är en helmatt vattenbure­n färg för målning av väggar inomhus, 3 liter kostar cirka 679 kronor.
 ??  ?? OVAN En mjuk och dämpad gröngrå kulör kalladTran­quil Dawn har utsetts till årets kulör 2020 av Nordsjö. Det är en mångsidig kulör som kan upplevas på olika sätt beroende på vilka kulörer den kombineras med. 2,5 liter kostar cirka 579 kronor.
OVAN En mjuk och dämpad gröngrå kulör kalladTran­quil Dawn har utsetts till årets kulör 2020 av Nordsjö. Det är en mångsidig kulör som kan upplevas på olika sätt beroende på vilka kulörer den kombineras med. 2,5 liter kostar cirka 579 kronor.
 ??  ?? VÄNSTER Snyggt och elegant med garderober i samma kulör som väggen. Lady 12083 Devine heter kulören från Jotun, en gyllene, dämpad persikoton.
VÄNSTER Snyggt och elegant med garderober i samma kulör som väggen. Lady 12083 Devine heter kulören från Jotun, en gyllene, dämpad persikoton.
 ??  ?? NEDAN En dämpad och naturnära färgpalett passar bra i till exempel sovrummet. En av Beckers tre kulörtrend­er för 2020 är Light Sky Blue där blått kombineras med brunt och beige. Huvudkulör­en är den blå Midsommarn­att 756 och accentkulö­rerna är Mjölk 522, Papier-maché 843 samt den bruna Rooibos 658. Priset för 9 liter är cirka 695 kronor.
NEDAN En dämpad och naturnära färgpalett passar bra i till exempel sovrummet. En av Beckers tre kulörtrend­er för 2020 är Light Sky Blue där blått kombineras med brunt och beige. Huvudkulör­en är den blå Midsommarn­att 756 och accentkulö­rerna är Mjölk 522, Papier-maché 843 samt den bruna Rooibos 658. Priset för 9 liter är cirka 695 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden