Hem Ljuva Hem

Bygga ut stugan

-

Hej Daniel! Jag har en liten sportstuga från 60-talet på cirka 50 kvadratmet­er som jag planerar att bygga ut. Jag skulle vilja ha plats för fler sovande gäster och mer utrymmen för umgänge när barn och barnbarn hälsar på. Helst skulle jag vilja ha ett orangeri också. Min plan är att bygga till cirka 70 kvadratmet­er men när jag skissar på olika lösningar känns det som att huset kommer bli klumpigt. Huset är idag inte isolerat för att man ska kunna vara där på vintern men det skulle så klart vara härligt om det gick att lösa. Hur ska jag tänka med det? Det är viktigt att projektet inte blir för dyrt. Det känns kostsamt att isolera även det befintliga huset och byta alla fönster med mera.

Gudrun

Hej Gudrun! Spännande projekt! Jag tror jag förstår problemet och mitt förslag är att dela upp tillbyggna­den i flera huskroppar. Det finns flera fördelar med detta. För det första är det ett bra sätt att få en tilltaland­e kompositio­n och undvika att huset blir, som du säger, klumpigt. En inspiratio­nskälla som jag ofta återkommer till är Helgumanne­ns fiskeläge på Fårö som är en samling små bodar som står tätt placerade. Genom att tänka på samma sätt kan man bryta upp huset i flera mindre volymer och skapa ett mer dynamiskt uttryck. Det skapar också möjlighet till skyddade uteplatser i flera olika väderstrec­k. Planmässig­t har du plats för två sovrum och ett stort allrum i det befintliga huset. I den ena nya huskroppen finns plats för två sovrum, ett badrum, förvaring och kök vilket gör att den delen kan fungera som en egen enhet. Den andra tillbyggna­den blir orangeri. Genom placering av dörrar och öppningar skapas en siktlinje genom alla tre huskroppar och huset känns rymligt trots de ganska små måtten.

Det finns också en ekonomisk fördel med att dela upp huset i flera volymer och det är att man enkelt kan dela upp projektet i olika etapper och bygga nästa del när man känner att man har råd. Du nämner också isolering och uppvärmnin­g, och även där har man nytta av att kunna stänga av de delar av huset som man inte behöver och bara värma upp den del som man är i för stunden. Jag skulle också satsa på att isolera den nya sov- och köksdelen för vinterbruk och lämna det gamla huset som det är. På så sätt får du ett litet fullt fungerande hus att vara i även på vintern. Lycka till!

Daniel Widman

Genom att tänka på samma sätt kan man bryta upp huset i flera mindre volymer och skapa ett mer dynamiskt uttryck. Det skapar också möjlighet till skyddade uteplatser i flera olika väderstrec­k.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden