Hem Ljuva Hem

Långsiktig och hållbar inredning i barnrummet FÖRNYA MED ENKLA MEDEL

-

Det digitala har en stor påverkan på oss människor. Trender kommer och går snabbare än någonsin och tiden tycks aldrig stå stilla. Risken är stor att man tappar bort sig själv och vad man egentligen tycker och tänker. Det tål alltså att upprepas: Inred för dig själv och inte för andra.

Som vi ser det är inredning en sorts spegling av vilka vi är. Det är därför det är så spännande att besöka människor i deras hem. Överallt skvallrar de om en historia, och ibland även avsaknaden av den (vilket går att förändra). Vi dras särskilt till hemmen som fått hänga med ett helt liv. Inga vändor med flyttbilen eller stora själlösa renovering­ar. Ingen ängslighet eller minimalism utan ett liv.

Kanske är det av samma skäl som vi dras så mycket till barnens rum. Barnens universum. Ett rum som lever för fullt och formas med våra barn. Överallt ser man små spår av deras värld. I ett pågående kojbygge, några magiska stenar som gömts i en byrålåda, mjukisdjur huller om buller mitt i ett kafferep och några dominobric­kor som välts omkull i all hast.

ETT SLIT OCH SLÄNG−RUM

Barnrummet har hos många blivit hemmets slit och släng-rum. En fälla som vi så lätt trillar dit i. Ena dagen är det kaniner som gäller och då går vi all in, men vips så är kaniner ute och hamnar längst in i en garderob någonstans. Och så där håller vi på, istället för att försöka tänka långsiktig­t och inte springa på varenda boll som kastas ut av våra barn. Naturligtv­is ska barn få vara delaktiga och bestämma hur de vill att det ska se ut, men det är viktigt att man är med och vägleder, kommer med fiffiga förslag och bromsar ibland.

ETT BRA FÖRSTA STEG

Ett vanligt misstag som många gör är att man tänker att all inredning i ett barnrum behöver vara producerad för just barn. Visst kan det vara bra med anpassade stolar och sängar i rätt storlek, men i övrigt så är det inget måste. Ett stort träskåp på loppis fungerar minst lika bra som förvaring som något nyköpt – om inte bättre – och man slipper gå till de stora kedjorna och köpa något massproduc­erat. Istället får du en unik möbel i bra materialva­l som har hållit i alla år. Ett riktigt hantverk.

Att lära barn att saker har ett värde är också en del av att inreda hållbart. De behöver förstå att man inte kan köpa nytt bara för att man tröttnat på något eller för att något gått sönder. Att laga en möbel kan vara ett spännande projekt att göra ihop. Samma princip gäller om man till exempel har tröttnat på något och vill byta ut det. Kanske går det att måla om eller byta ut till en annan möbel ni har i hemmet. Barn älskar att måla så gör det tillsamman­s!

Om du vill förnya hemma så betyder det inte att du måste köpa nytt, även om det ofta är den vägen vi går när vi vill ha förändring. Med enkla medel kan en möbel som var redo för tippen få nytt liv. Ett gammalt skrivbord eller ett tråkigt skåp som ingen vill ha. Faktum är att det mesta går att rädda, förnya och piffas till bara man har lite skapargläd­je, uppfinning­sförmåga och tålamod.

MÅLA OM

Att måla om möbler är ett väldigt enkelt sätt att ge dem nytt liv. De flesta möbler och material går att måla. Det viktiga är att välja rätt produkter och verktyg samt att göra ett bra förarbete. När det gäller färgval finns det inga rätt och fel. Utgå från vad du tycker om och hur möbeln ska passa ihop med övrig inredning.

KLÄ OM MED TYG

Att klä om en mindre möbel som en pall, sittpuff eller fåtölj går alldeles utmärkt. Tänk på att kolla stoppninge­n och välj ett slitstarkt tyg. Hammare och nubb kan vara bra att ha.

BYT UT HANDTAG OCH KNOPPAR

Att ge en byrå eller ett skåp nya handtag och beslag kan skapa en helt ny känsla. Leta gärna på loppis eller köp på byggnadsvå­rdsbutiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden