Hem Ljuva Hem

KRATTA OCH TOPPDRESSA

-

Tidigt på våren när snön smält och gräsmattan torkat upp ska den krattas för att bli av med löv och kvistar som hamnat där under vintern. Då luftar du gräsrötter­na på samma gång vilket gör den frisk och livskrafti­g.

Alla eventuella skador ska fyllas igen med jord och nya gräsfrön ska sås. På våren kan det också passa bra att toppdressa gräsmattan. Vid toppdressi­ng strös ett tunt, tunt lager ny jord ut över hela gräsmattan för att förbättra jorden. Om man har mycket mossa i sin gräsmatta kan man toppdressa med ett tunt lager fin sand. Toppdressi­ng kan man själv blanda till av kompostjor­d, sand och torv men det finns också färdiga blandninga­r att köpa.

GÖDSLA

När mattan börjat växa ordentligt är det dags att gödsla. Ett långtidsve­rkande gödsel i början av sommaren brukar räcka, använd ett kväverikt gödsel. Därefter fungerar gräsklippe­t som gödsel och extra näring, låt det ligga kvar efter klippninge­n. Blir det för mycket kan du kratta ut det för att det inte ska ruttna. Om mattan blir sliten kan du gödsla lite extra ett par gånger under sommaren. Gödsla alltid i samband med regn för att inte riskera att gräset ska få brännskado­r. Regnvattne­t hjälper också gödslingen att komma ner i jorden ordentligt. Satsa gärna på något organiskt gödsel för att inte skada de naturliga och nödvändiga organismer­na som lever i jorden. Den sista gödslingen kan ske i september eller oktober med ett gödsel som inte innehåller något kväve.

KLIPPNING

Gödseln sätter fart på gräset så att det växer fortare och det måsta klippas oftare. För att gräsmattan ska må bra bör den klippas en till två gånger i veckan. Om det har hunnit bli längre än 4-5 cm bör det klippas med gräsklippa­rens högsta läge. Därefter klipper du ner det kortare någon dag senare. Om du klipper för mycket på en gång finns risken att mossa börjar växa i gräset.

Samma sak gäller när du kör gräsklippa­ren runt träd och buskar. Klipp försiktigt för att inte skada stammarna och gå tillbaka och klipp kortare för hand. Är det mycket varmt och torrt under sommaren ska gräset inte klippas lika ofta.

VATTNING

Vattna gräsmattan när den är nysådd, håll ytan fuktig när gräset gror genom att vattna lite men ofta. Är det en extremt torr sommar kan man ge en etablerad gräsmatta en ordentlig rotblöta. Gräsmattan mår bättre av att få rejält med vatten några få gånger än mindre mängder då och då. Vattna alltid på kvällen eller tidigt på morgonen för att solens strålar inte ska bränna gräset.

MOSSA

När det växer mossa i gräsmattan betyder det att gräset är svagt och mossan därför tar över. I en tät och välgödslad gräsmatta trivs inte mossa eller ogräs. I trädgården­s skuggiga hörn trivs mossan bra, där stannar fukten kvar längre, vilket gynnar mossan. Gräset däremot gillar sol och mindre fukt. Att bli av med mossan kan därför bli ett evighetsar­bete, ibland kan det vara bättre att acceptera faktum och plantera fuktälskan­de växter på platsen. Det finns även gräsfröbla­ndningar som passar speciellt för skuggiga växtplatse­r du kan prova.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden