Hem Ljuva Hem

SKAPA DIN EGEN DOFTANDE KRYDDTRÄDG­ÅRD

Kryddörter är tacksamma att odla. De berikar trädgården med aromatisk doft, ger god smak till maten och vacker grönska i krukor, rabatter och trädgårdsl­and.

- TEXT OCH FOTO EVA FANQVIST SKUBLA

Kryddörter berikar trädgården med aromatisk doft och vacker grönska förutom att smaksätta maten.

Lägg några kvistar rosmarin på glöden när doft.” du grillar för härlig

Det är en speciell känsla att plocka egenodlade färska örter till matlagning­en, salladen eller smörgåsen. Trevligt nog är de esta kryddörter lätta att odla och kräver inte heller mycket plats. Många av dem trivs i krukor och plantering­slådor på altanen eller balkongen. De passar bra tillsamman­s med blommorna i rabatten, i grönsaksla­ndet eller i en egen kryddträdg­ård. En kryddträdg­ård kan vara enkel och bestå av ett mindre område, men kan även utvecklas med gångar, rutor för olika örter och en sittplats bland grönskan. Plantera örterna nära köket eller grillen så är de nära till hands när du lagar mat.

PLANERA DIN PLANTERING

Många kryddörter är låga, några breder ut sig och andra växer på höjden. Blanda dem gärna, men placera de högväxande kryddorna längst bak så att de inte skymmer ljuset för de lägre. Kryddörter­nas blad har olika former och nyanser och genom att blanda dem får du en varierad och levande grönska. Blommorna är o a små och oansenliga, ändå ger de färg och lockar till sig nyttoinsek­ter som bin, humlor och ärilar.

De esta kryddörter är lättskötta. Flera av dem trivs bäst i mager och ganska torr jord där do en och smaken utvecklas bäst. De vill också ha sol, värme och en vindskydda­d plats. Medelhavsv­äxter som timjan, rosmarin och salvia trivs perfekt med dessa förutsättn­ingar och passar bra att odla tillsamman­s. Mynta, citronmeli­ss, persilja, oregano, körvel och gräslök klarar lite skuggigare lägen.

VÄLJ DINA FAVORITSMA­KER TIMJAN

är erårig och kan klara av att övervintra hos oss. Med tiden blir stjälkarna kra igare och något vedartade. Timjan trivs bäst i mager och väldränera­d jord i ett soligt läge, men kan även växa i stenpartie­r. Den klarar torka och vill absolut inte stå blött. De små väldo ande bladen är användbara både som färska och torkade. Smaken passar bra till fågel, kött, färs, soppa och sås. Till sk passar citrontimj­ans friska smak extra bra.

 ??  ?? Har du mycket kryddörter kan du torka och spara en del. Knyt små buketter och torka dem på en varm, luftig och skuggig plats.
Har du mycket kryddörter kan du torka och spara en del. Knyt små buketter och torka dem på en varm, luftig och skuggig plats.
 ??  ?? Timjan trivs bäst i mager, väldränera­d jord men kan även planteras i stenpartie­r.
Timjan trivs bäst i mager, väldränera­d jord men kan även planteras i stenpartie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden