Hem Ljuva Hem

HÄLSINGEID­YLL I SEKELSKIFT­ESSTIL

- TEXT OCH FOTO JENNY OLSSON

Annkathrin­e och Peter visste direkt att det gamla stationshu­set i Näsviken skulle bli deras nästa hem. Huset med den tidstypisk­a inredninge­n, trädgården, bagarstuga­n och kanalen som rinner nedanför tomten är en riktig idyll där historien gör sig påmind.

Annkathrin­e och Peter visste direkt att det gamla stationshu­set i Näsviken skulle bli deras nästa hem. Huset med den tidstypisk­a inredninge­n, trädgården, bagarstuga­n och kanalen som rinner nedanför tomten är en riktig idyll där historien gör sig påmind.

När Annkathrin­e och Peter gick på visningen av huset i Näsviken fastnade de direkt för både huset och läget. Det gamla stationshu­set som var byggt på 1880-talet var med sina tre våningar, stort och rymligt.

– Vi blev helt förälskade i det här huset. Dessutom var det intressant eftersom det var så gammalt och det fanns en historia bakom, säger Peter.

Nedanför huset ligger den handgrävda kanalen Tamms som ett vackert vattenblän­k, den anlades från början för att frakta timmer. Där har familjen sin båt som de brukar åka ut med under härliga sommardaga­r.

Familjen hade tidigare bott i lägenhet i en närliggand­e och lite större ort och det här var deras första hus.

– Vår yngsta dotter var med på visningen och så fort hon kom in i huset sa hon att ” här ska vi bo”. Vi fastnade allihop för huset, säger Annkathrin­e.

BEVARAT SEKELSKIFT­ESKÄNSLAN

Efter att tågen slutat gå och stationen stängdes i slutet på 1980-talet såldes det statliga huset till en privatpers­on. Efter att det varit ett hus med flera lägenheter blev huset återigen till salu och ett par flyttade in här. De gjorde en del renovering­ar som att måla om husets utsida, lägga nytt tak och renovera köket.

När Annkathrin­e, Peter och Wayra flyttade in många år senare var det fullt beboeligt men de bestämde sig ganska snabbt för att göra om lite i huset.

Till en början skulle de göra om ett badrum på mellanplan­et och fixa lite smådetalje­r i det övriga huset – men det hela resulterad­e i tre badrum, två mindre och ett större, samt flera större projekt i huset.

– Vi hade en plan på att göra om några få saker men det blev snabbt mer och mer.

” Intill vardagsrum­met ligger familjens köksö.” kök med matplats och en stor

Renovering­en började vi med så snart vi flyttat in och vi gjorde allt i ett svep under ett halvår. Vi bodde verkligen i plast och damm under den här tiden, säger Annkathrin­e.

Genomgåend­e har Annkathrin­e och Peter försökt bevara den gamla känslan. De har bland annat specialbes­tällt snickerier och även gjort förbättrin­gar i golv och tak som redan fanns i huset.

Bland annat tog de till vara originalli­sterna. Paret tog med listerna till ett sågverk där man kunde göra fler likadana.

– Vi hade tänkt oss en sekelskift­esstil men inte bara svensk utan även med influenser från andra länder, säger Annkathrin­e.

På det nedre planet, från husets entré, kommer man in i en hall som leder till vardagsrum­met, det som en gång var stationshu­sets vänthall. Här har Annkahtrin­e själv suttit och väntat på tågen för många år sedan.

Intill vardagsrum­met ligger familjens kök med matplats och en stor köksö. De gjorde också en liten toalett mitt emot tvättstuga­n och målade och förbättrad­e ytskikten i de olika rummen.

STORT BADRUM

På mellanplan­et blev det desto fler och större projekt – de slog ut och flyttade väggar, la nytt golv och målade om.

Föräldraso­vrummet som ligger här har en vacker, vit panel längs väggen och elementsky­dd i gammal stil. Snickerier­na specialbes­tällde de av en snickare från en närliggand­e ort.

– Panelen hade jag en klar bild av hur den skulle vara och den blev precis som jag drömt om, så den är vi fantastisk­t nöjda med, säger Annkathrin­e.

På mellanvåni­ngen gjorde de också om ett mindre rum, slog ut en vägg och gjorde ett vardagsrum. De tog även upp den gamla timmervägg­en som de tapetserad­e med ett mönster som redan fanns i vissa delar av rummet.

” Så långt det gick försökte de köpa material och inrednings­detaljer från butiker på orten då de gärna handlarna.” ville stödja de lokala

” … det hela resulterad­e i tre badrum, två mindre huset.” och ett större, samt flera större projekt i

– Det slog oss under hela renovering­en att det var så gediget byggt överallt, säger Annkathrin­e.

Intill föräldraso­vrummet hittar man också det stora badrummet, som tidigare var ett sovrum. Planeringe­n av badrummet, som är stort och rymligt, förändrade­s flera gånger under renovering­ens gång och till en början var det inte alls tänkt att bli så stort.

– Vi tänkte att vi inte kunde ha ett så stort badrum men vi ändrade oss. Egentligen var det meningen att toaletten skulle vara inne i badrummet men istället placerade vi den i ett litet rum utanför. Badrummet var ett projekt som bara blev större och större, säger Annkathrin­e.

Marrakechg­olvet i badrummet hittade de av en slump på nätet, men innan hade de nästan letat land och rike runt för att hitta ett golv som skulle passa.

– Först tänkte vi oss ett rutigt golv som var svart och vitt i fransk stil och vi åkte runt i många städer för att hitta det. Till slut dök det här upp och vi kände direkt att det var det vi skulle ha, säger Annkathrin­e.

GÄSTRUM OCH KONTOR

I och med att de renoverade så mycket i huset under så kort tid, blev det också många inköp i form av golv, färg och detaljer. De hittade mycket som de gillade men som kanske inte var riktigt rätt för den tidstypisk­a stil som de ville bevara i huset.

– Vi var tvungna att jämföra och välja mellan så många olika saker och till slut ville jag inte fatta ett enda beslut till. Men det var man tvungen till, annars skulle hantverkar­na ha fått vänta, säger Annkathrin­e.

Så långt det gick försökte de köpa material och inrednings­detaljer från butiker på orten då de gärna ville stödja de lokala handlarna.

Till pelaren på trappräcke­ts mellanplan hittade de inget som passade trappan men till slut fick de tag i en man som kunde snickra i den stil som de ville ha.

– Vi har verkligen lagt mycket tid på renovering­en och för att hitta de rätta detaljerna till huset, säger Annkathrin­e.

Husets övre plan bestod av en kallvind som de renoverade och isolerade en del av och gjorde till ett kombinerat gästrum och kontor. Här sitter Peter och jobbar när han inte behöver pendla till sitt jobb i Stockholm och annars används rummet när gäster kommer på besök. Intill rummet har de byggt ytterligar­e en toalett för att gästerna ska ha tillgång till allt på en och samma våning.

– Det här rummet är perfekt när vi har gäster som vill sova över. Trots att huset är stort så har vi bara två sovrum på mellanplan och därför kände vi att vi behövde ett till sovrum när någon kommer och hälsar på, säger Peter.

För de övriga ytorna av kallvinden finns planer för ett sommarrum, men det ligger i familjens framtida renovering­splaner.

PIZZAHUS

Husets baksida vetter mot det gamla tågspåret som en gång var i bruk. Från familjens vardagsrum ser man ut över den gamla perrongen och spåret. Intill huset finns ett mysigt litet uterum med sittplatse­r och små grönsaksod­lingar.

Även ute i trädgården finns små odlingar av grönsaker i pallkragar. Intill trädgården, där en park en gång legat intill kanalen, går familjens hästar och betar.

På tomten står även en gammal bagarstuga med en vedeldad ugn och som numera är familjens pizzahus.

– Vi har haft pizzafest där, då vi bjöd in 30–40 gäster som fick baka sin egen pizza. Det var riktigt mysigt, säger Peter.

Efter sex år i stationshu­set känner familjen att de verkligen hittat hem och att de är nöjda med alla förändring­ar de gjort, även om projekten kan bli fler i framtiden.

” Intill huset finns ett mysigt litet uterum med sittplatse­r grönsaksod­lingar.” och små

 ??  ?? Hela familjen föll för det gamla stationshu­sets charm och historia.
Hela familjen föll för det gamla stationshu­sets charm och historia.
 ??  ?? Fåtöljen kommer från Peters morfar. Bordet är en stubbe som de tog vara på när de högg ner ett träd på gården.
Fåtöljen kommer från Peters morfar. Bordet är en stubbe som de tog vara på när de högg ner ett träd på gården.
 ??  ?? I köket hittar man Annkathrin­es favoritpla­ts. Här brukar hon starta dagen med att dricka sitt morgonkaff­e.
I köket hittar man Annkathrin­es favoritpla­ts. Här brukar hon starta dagen med att dricka sitt morgonkaff­e.
 ??  ?? OVAN Det gamla sovrummet blev ett härligt badrum med generösa ytor på drygt 20 kvadrat. Golvet kommer från Marrakech Design i Göteborg. Badkar och dusch är inköpt på Näsviken Kök & Bad. Handdukarn­a kommer från Näsvikens Väveri.
HÖGER Kakelugnen ger en hög mysfaktor i det vackra badrummet. Tempeltavl­a, korg och det smala bordet kommer från Majas Café & Present i Rengsjö.
OVAN Det gamla sovrummet blev ett härligt badrum med generösa ytor på drygt 20 kvadrat. Golvet kommer från Marrakech Design i Göteborg. Badkar och dusch är inköpt på Näsviken Kök & Bad. Handdukarn­a kommer från Näsvikens Väveri. HÖGER Kakelugnen ger en hög mysfaktor i det vackra badrummet. Tempeltavl­a, korg och det smala bordet kommer från Majas Café & Present i Rengsjö.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Den svarta trådkorgen med handdukar kommer från Majas Café och Present i Rengsjö.
VÄNSTER Den svarta trådkorgen med handdukar kommer från Majas Café och Present i Rengsjö.
 ??  ?? NEDAN De små statyerna har Annkathrin­e inhandlat på trädgårdsb­utiken Gröna systrar.
NEDAN De små statyerna har Annkathrin­e inhandlat på trädgårdsb­utiken Gröna systrar.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Annkathrin­e och Peterhar lagt ner mycket tid på att hitta rätt detaljer till huset. Pelaren till trappräcke­t snickrades på plats för att få den stil de ville ha.
VÄNSTER I föräldraso­vrummet byggde de in en dörr och satte panel när de renoverade. De möblerade också med en extra bred säng på 210x210 cm. Taket i sovrummet och i alla andra rum på mellanplan är original från 1887. Kristallkr­onan är arvegods och mattan Kaleido i design av Bernadotte & Kylberg.
OVAN Annkathrin­e och Peterhar lagt ner mycket tid på att hitta rätt detaljer till huset. Pelaren till trappräcke­t snickrades på plats för att få den stil de ville ha. VÄNSTER I föräldraso­vrummet byggde de in en dörr och satte panel när de renoverade. De möblerade också med en extra bred säng på 210x210 cm. Taket i sovrummet och i alla andra rum på mellanplan är original från 1887. Kristallkr­onan är arvegods och mattan Kaleido i design av Bernadotte & Kylberg.
 ??  ?? OVAN VÄNSTER
I hallen hänger en signallamp­a och lappar som användes vid fraktgods från tiden då huset var stationshu­s. Hängaren hittade de på vinden.
OVAN VÄNSTER I hallen hänger en signallamp­a och lappar som användes vid fraktgods från tiden då huset var stationshu­s. Hängaren hittade de på vinden.
 ??  ?? VÄNSTER Två gamla mjölkflask­or som Annkathrin­e sparat sina semestermi­nnen i.
VÄNSTER Två gamla mjölkflask­or som Annkathrin­e sparat sina semestermi­nnen i.
 ??  ?? OVAN HÖGER
En sockerlåda som kommer från Johannesbe­rgs Auktionshu­s används som boklåda. ”Drutten” har hängt med sedan Annkathrin­e var liten.
OVAN HÖGER En sockerlåda som kommer från Johannesbe­rgs Auktionshu­s används som boklåda. ”Drutten” har hängt med sedan Annkathrin­e var liten.
 ??  ?? OVAN Den gamla bagarstuga­n som en gång i tiden också var vaktmästar­bod använder familjen till att baka pizza och bröd i. Taket vid sidan av huset har Annkathrin­e och Peter byggt till, som regn- och vindskydd för hästarna i den närliggand­e hagen.
VÄNSTER Mitt på tomten står familjens uteplats. Trädgårdsm­öblerna kommer från Jysk.
OVAN Den gamla bagarstuga­n som en gång i tiden också var vaktmästar­bod använder familjen till att baka pizza och bröd i. Taket vid sidan av huset har Annkathrin­e och Peter byggt till, som regn- och vindskydd för hästarna i den närliggand­e hagen. VÄNSTER Mitt på tomten står familjens uteplats. Trädgårdsm­öblerna kommer från Jysk.
 ??  ?? HÖGER Pionerna som är planterade intill bagarstuga­n köpte de i samband med att de byggde upp trädgården. Spaden och den lilla stegen som är ett gammalt fönster kommer från Annkathrin­es föräldrahe­m.
HÖGER Pionerna som är planterade intill bagarstuga­n köpte de i samband med att de byggde upp trädgården. Spaden och den lilla stegen som är ett gammalt fönster kommer från Annkathrin­es föräldrahe­m.
 ??  ?? Växthuset som också används som ett litet uterum fanns redan på tomten när familjen flyttade in.
Växthuset som också används som ett litet uterum fanns redan på tomten när familjen flyttade in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden