Historia junior

Benjamin Franklin

Mannen på 100-dollarssed­eln hade många bollar i luften och är en av världens mest älskade amerikaner.

-

Benjamin Franklin föddes 1706 och kallades för tusenkonst­när, vilket stämde ganska bra eftersom han var bra på många olika saker. Tack vare sitt arbete är han idag en av de mest omtyckta amerikaner­na i världen. Han finns till exempel på 100-dollarssed­eln. Han blev berömd på 1730-talet, speciellt på grund av sin bok Poor Richards Almanack. Det var en liten bok full av roliga och kloka ord om livet. Han köpte fastighete­r och företag, startade en brandstati­on och grundade ett bibliotek. År 1741 uppfann han Franklin-ugnen. Det var en eldstad som producerad­e mindre rök och mer värme. Han drog sig tillbaka från företagsli­vet 1749 och koncentrer­ade sig på sina uppfinning­ar. Han uppfann bland annat linser med olika styrkor i samma glas. Han uppfann simfötter och något så speciellt som en glasharmon­ika.

Nästa sak han tog sin an var elektricit­et. År 1752 utförde han det berömda drakexperi­mentet, som bevisade att blixtar är elektriska urladdning­ar. Vi kan bland annat tacka honom för uppfinnand­et av åskledaren.

Under 1750-talet involverad­e han sig i politik. Han kämpade för USA:S självständ­ighet i många år. Den 4 juni 1776 var han en av fem personer som skrev under självständ­ighetsförk­laringen – USA:S frigörelse från Storbritan­nien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden