Historia junior

SÅ UPPSTOD STÄDERNA

Det fanns mat och trygghet i städerna, och därför ville många gärna bo i dem. Läs teorierna om hur världens första städer uppstod.

-

Det finns nog flera förklaring­ar till hur världens första städer uppstod i Mesopotami­en. Kanske var det för att människor samlades i templen för att tillbe gudarna. Städerna kan också ha uppstått när människor sökte skydd efter naturkatas­trofer, som översvämni­ngar och stormar. De byggde kanaler och diken som hjälpte till att kontroller­a floderna och säkra goda skördar. Människor behövde inte längre flytta runt med sina djur.

De första städerna byggdes vid två stora floder. Tidigare hade människan varit beroende av naturen, men nu kunde de själva styra den. Uruk grundades innan 4 500 f.kr. Det är den äldsta staden som vi kan bevisa grundades så tidigt. Staden började nog med ett tempel, där människor samlades för att be, diskutera och planera. Sedan växte staden.

De första städerna utvecklade­s till att bli handelspla­tser. Där kunde människor byteshandl­a med varor de behövde och sälja sina grödor till andra. Handeln fortsätte

växa. Människor var dessutom i behov av ett ställe att bo på och städerna växte ytterligar­e. Mesopotami­en kallas för civilisati­onens vagga. Civilisati­on betyder samhälle. Här lades alltså grunderna för de samhällen vi lever i än idag.

Det var långt mellan de olika städerna och varje stad blev ett eget "land". Allt eftersom uppstod deet tusotaebni­ltigfuhned­taemreontc­h krig. Det byggdes höga skyddsmura­r runt städerna, för att människorn­a skulle kunna leva i säkerhet innanför.

De första städerna blev enorma och det blev nödvändigt med någon som kunde styra och bestämma över dem. Härskare valdes. De ville ofta göra städerna större och rikare. Därför gick de i krig för att erövra andra länder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden