Historia junior

SAMARBETE OCH SAMHÄLLE GAV STORA FRAMSTEG

-

Idag är det helt naturligt att det finns lagar och regler som alla måste följa. Det har dock inte alltid varit så. Invånarna i Mesopotami­en tros vara de första människorn­a i världen som började leva efter gemensamma regler. Det startade förmodlige­n med deras gemensamma intresse att skaffa mat och då blev samarbete viktigt. Det krävdes regler som alla var tvungna att följa. Det fanns till exempel ett behov av att föra protokoll över grödor och hur de skulle fördelas. Detta ledde till införandet av lagar.

Religion var också viktigt. Det fanns bestämda regler för hur människor fick uppföra sig. Vissa regler skrevs dessutom ned och blev lagar.

Hammurabis lagar är en av de första kända lagsamling­arna. Omkring år 1792–1750 f.kr. skrev Hammurabi av Babylon ned landets lagar på en stentavla som hittades 1901.

Tack vare de gemensamma reglerna gjordes det stora framsteg inom astronomi, matematik och medicin i antika Mesopotami­en. Det skedde även obehagliga saker i takt med att samhället utvecklade sig. Eftersom invånarna bodde tätt spreds många sjukdomar. Det gjorde också att kunskapen om medicin utvecklade­s.

»TACK VARE DE GEMENSAMMA REGLERNA GJORDES STORA FRAMSTEG INOM ASTRONOMI, MATEMATIK OCH MEDICIN.«

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden