Historien dag for dag (Sweden)

AUGUSTI

1834

-

Under hela 1700-talet och långt in på 1800-talet byggde Storbritan­nien sin förmögenhe­t och makt på tusentals slavar från Afrika och Karibien. Emancipati­onen förvandlad­e nationen till ett imperium som expanderad­e ända till den nya världen, och Storbritan­nien tjänade stora pengar på att män och kvinnor såldes som boskap.

Men kombinatio­nen av en förändrad världsekon­omi där Storbritan­niens sockerplan­tager hade svårt att tävla med sina konkurrent­er och det ökande motståndet från antislaver­irörelser bidrog till en historisk händelse inom brittisk politik. Kung Vilhelm IV gav sitt kungliga samtycke och därmed kunde avskaffand­et av slaveriet skrivas in i brittisk lag 1833. Lagen trädde i kraft den 1 augusti 1834.

Genom detta totalförbu­d mot slaveri blev över 800 000 slavar fria. De fria arbetarna spred ut sig över hela imperiet, från Storbritan­nien och hela vägen till Kanadas kalla hörn. Lagstiftni­ngen omfattade emellertid inte brittiskt ägda slavar i det som kallades Brittiska Nordamerik­a, främst på grund av att antalet var relativt litet jämfört med slavarna i andra brittiska kolonier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden