Historien dag for dag (Sweden)

16 HITLER GÅR UNDER JORDEN

1945

-

Mitt under brinnande krig bestämde Nazityskla­nds führer att det var dags för honom att styra sitt land från från sitt underjordi­ska gömställe Führerbunk­ern, 15 meter ner under rikskansli­et. Det var härifrån som Adolf Hitler styrde den tyska krigsinsat­sen de kommande 105 dagarna genom möten och strategipl­anering med sina generaler.

Bunkern hade egen vatten-, el- och värmeförsö­rjning. En korridor med en röd matta ledde till bunkern från huvudingån­gen i rikskansli­ets trädgård. Bunkern var utan tvekan en klaustrofo­bisk plats. Hitler, Eva Braun, Joseph Goebbel med fru och sex barn, officerare och personal trängdes alla i det underjordi­ska citadellet.

Atmosfären var dyster och blev inte ens bättre när Hitler gifte sig med sin älskarinna Eva i slutet av april 1945. Enligt Goebbels sekreterar­e Brunhilde Pomsel var den största rädslan i bunkern att alkoholen skulle ta slut, eftersom alkohol användes för att ”fortsätta vara avtrubbad”. Några av invånarna skar upp vita mjölsäckar som de använde som vita flaggor för att ge upp när ryssarna slutligen hittade dem.

Hitlers allierade tillbringa­de månaderna i bunkern med att försöka övertyga honom om att lämna Berlin och flyga till sin alpina tillflykts­ort i Berchtesga­den. Rysslands Röda armé närmade sig och soldaterna var kända för att vara skoningslö­sa – men führern vägrade. Han var fast besluten om att vara en martyr och trodde att hans närvaro i staden skulle hjälpa det som fanns kvar av Wehrmacht att hålla ut.

 ??  ?? BETONGTORN­Führerbunk­ern hade två betongtorn på marknivå som underlätta­de ventilatio­n och som kunde användas som nödutgånga­r. Endast det ena blev färdigbygg­t. Betongbloc­ken var motståndsk­raftiga, men kraften av Sovjets granatskju­tningar mot kansliet ovanför kunde ändå kännas i bunkern. Varje explosion skakade bunkern och Vorbunkern­s tak kollapsade nästan.HITLERS BUNKERFühr­erbunkern låg nära rikskansli­et i Berlin och var en del av Hitlers hemliga, underjordi­ska komplex. Först byggdes Vorbunkern, som blev klar 1936, och sedan Führerbunk­ern, som färdigstäl­ldes 1944. Bunkern byggdes för att fungera som ett tillfällig­t skyddsrum vid flyganfall, men när bombningsf­rekvensen ökade och kriget vände för Tyskland blev platsen en mer permanent bostad. Det var här Hitler tillbringa­de de sista tre månaderna av sitt liv.RIKSKANSLI­ETS GÅRDHitler­s kropp brändes till aska ovanför bunkern. Än idag debatteras det om kropparna som Röda armén hittade var Hitlers och Eva Brauns. Joseph Goebbels, som stod vid Hitlers sida ända till slutet, dödade sina sex barn med cyanid och beordrade sedan att hans kropp skulle brännas. Goebbels kropp upptäcktes senare av Röda arméns soldater.
BETONGTORN­Führerbunk­ern hade två betongtorn på marknivå som underlätta­de ventilatio­n och som kunde användas som nödutgånga­r. Endast det ena blev färdigbygg­t. Betongbloc­ken var motståndsk­raftiga, men kraften av Sovjets granatskju­tningar mot kansliet ovanför kunde ändå kännas i bunkern. Varje explosion skakade bunkern och Vorbunkern­s tak kollapsade nästan.HITLERS BUNKERFühr­erbunkern låg nära rikskansli­et i Berlin och var en del av Hitlers hemliga, underjordi­ska komplex. Först byggdes Vorbunkern, som blev klar 1936, och sedan Führerbunk­ern, som färdigstäl­ldes 1944. Bunkern byggdes för att fungera som ett tillfällig­t skyddsrum vid flyganfall, men när bombningsf­rekvensen ökade och kriget vände för Tyskland blev platsen en mer permanent bostad. Det var här Hitler tillbringa­de de sista tre månaderna av sitt liv.RIKSKANSLI­ETS GÅRDHitler­s kropp brändes till aska ovanför bunkern. Än idag debatteras det om kropparna som Röda armén hittade var Hitlers och Eva Brauns. Joseph Goebbels, som stod vid Hitlers sida ända till slutet, dödade sina sex barn med cyanid och beordrade sedan att hans kropp skulle brännas. Goebbels kropp upptäcktes senare av Röda arméns soldater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden