Historien dag for dag (Sweden)

25 HENRY VIII GIFTER SIG MED ANNE BOLEYN

1533

-

Henrik VIII:S andra äktenskap av totalt sex var det mest kontrovers­iella. Han var gift med sin första fru Katarina av Aragonien i över 20 år, men hon hade inte fött honom någon manlig arvinge. Av hennes sex graviditet­er slutade bara en med ett friskt barn – en flicka. Då kom Anne Boleyn in i bilden.

Hon var yngre, mer attraktiv och hade större chans att ge Henrik den son han längtade efter. Han bad påven att ogiltigför­klara äktenskape­t med Katarina, men nekades. Det var inte det svar han ville ha, särskilt inte nu när Anne var gravid. De var tvungna att gifta sig så snart som möjligt för att undvika misstankar om att de haft en affär. Henry bestämde sig för att göra på sitt eget sätt och åberopa suprematia­kten, som gjorde honom till engelska kyrkans överhuvud. Han bröt kopplingen till påven och den romersk-katolska kyrkan så att han kunde skilja sig från sin första fru och gifta sig med nummer två. Han återtog också den politiska makten som påven hade haft.

En hemlig bröllopsce­remoni ägde rum i Holbein Gates kammare, en del av Henriks palats i Westminste­r. Totalt fyra personer var närvarande. Fyra månader senare blev hans skilsmässa från Katarina officiell, men hans nya äktenskap blev inte lyckligt. Anne föll i onåd och avrättades. Kungen å sin sida gifte sig ytterligar­e fyra gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden