Historien dag for dag (Sweden)

12 CHARLES DARWIN FÖDS

1809

-

Charles Robert Darwin var en engelsk naturforsk­are, geolog och biolog. Han är ihågkommen för sina bidrag till den vetenskapl­iga utveckling­en. Darwin föddes i Shrewsbury i England. Han kom från en rik familj, och pappa Robert Darwin var läkare och finansman. Darwin visade sig vara en mycket intellektu­ell pojke med särskilt intresse för naturhisto­ria.

Han studerade medicin under en kort tid innan han tog examen från Christs College i Cambridge 1831. Hans resa ombord på HMS Beagle och hans redogörels­e för resan gjorde honom till en populär författare. Hans observatio­ner under resan fick honom att börja studera hur djurlivet tycktes diversifie­ras och utvecklas, vilket ledde till hans teori om naturligt urval.

Darwins bok Om arternas uppkomst publicerad­es 1859 och utgör grunden till dagens bredare evolutions­teori. Evolutione­n genom naturligt urval kallas ofta darwinism. Darwin har haft en otrolig inverkan på vetenskapl­iga studier från 1800-talet och framåt. Han anses vara en av de mest inflytelse­rika forskarna i mänsklighe­tens historia. När han dog 1882 hedrades han med en statsmanna­mässig begravning i Westminste­r Abbey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden