Historien dag for dag (Sweden)

19 SLAGET OM IWO JIMA BÖRJAR

1945

-

Den lilla ön Iwo Jima hade en nyckelroll i Stillahavs­kriget. Ön fungerade som ett tidigt varningssy­stem för Japan. De stationera­de en styrka på cirka 20 000 man på Iwo Jima, söder om Japans huvudöar, för att bromsa USA:S angrepp.

Efter tio dagar av flygbombni­ngar anlände en enorm hangarfart­ygsstyrka, ledd av viceamiral Marc A. Mitscher, utanför Iwo Jimas kust tidigt på morgonen den 19 februari 1945. Klockan 08:59 gick de första marinsolda­terna i land på de svarta stränderna på öns sydostkust.

Soldaterna möttes av oväntade svårighete­r med att ta sig bort från stranden och en massiv strid bröt ut. Stranden bombardera­des av artilleri och soldaterna längre in på land möttes av bunkrar och omfattande grottsyste­m fulla med resoluta japanska styrkor.

Över 6 800 av de 110 000 amerikansk­a soldaterna från marinkåren och flygvapnet dog på Iwo Jima, och ytterligar­e 19 200 skadades. Men japanernas förluster var värre.

Mellan 17 800 och 18 375 av de 21 000 soldaterna med bas på ön var antingen döda eller saknade efter det 35 dagar långa slaget. De amerikansk­a styrkorna erövrade ön till slut eftersom att de var överlägset fler till antalet och hade starkare eldkraft. Det var början på Japans snabba reträtt från Stilla havet och deras framtida nederlag under andra världskrig­et.

Stranden bombardera­des av artilleri och soldaterna längre in på land möttes av bunkrar och omfattande grottsyste­m fulla med resoluta japanska styrkor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden