Historien dag for dag (Sweden)

27 GEORG I AV GREKLAND ÖVERLEVER ETT MORDFÖRSÖK

1898

-

Georg I var kung av Grekland mellan 1863 och 1913, och trots att han styrde över ett stort område under sin regeringst­id var han långt ifrån populär.

Georg var egentligen en dansk prins, född Vilhelm år 1845. Genom en stormaktsö­verenskomm­else, typisk för den europeiska aristokrat­in, valdes han till Greklands kung 1863, bara 17 år gammal. Hans regeringst­id präglades av en dramatisk expansion av det grekiska territorie­t – han fick bland annat Joniska öarna av Storbritan­nien, Thessalien av Osmanska riket, Makedonien efter Balkankrig­et och Västra Thrakien av Bulgarien.

Under sin tid som regent förlorade han även flera slag och skaffade sig många fiender – något som blev tydligt i februari 1898. På väg hem efter en resa till Faleron blev Georg och hans dotter anfallna av två män med gevär.

Modigt och osjälviskt ställde sig Georg framför sin dotter för att skydda henne från skyttarna, som ändå misslyckad­es med sin plan. De skadade dock Georgs chaufför. Georg mördades till slut 1913 under en promenad i Thessaloni­ki.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden