Historien dag for dag (Sweden)

06 SLAGET VID ALAMO

1836

-

Den mexikanska arméns attack mot Mission San Antonio de Valero började med ett oavsiktlig­t utrop från en alltför entusiasti­sk soldat i mörkret före gryningen: ”Viva Santa Anna!” Ropet ekade genom leden och ett signalhorn initierade officiellt attacken. I månskenet rusade 1 000 mexikaner mot den gamla spanska kyrkan som kallades Alamo.

”Santa Anna” var Antonio López de Santa Anna. Han var en mexikansk general som belönades för sin kamp för självständ­ighet från Spanien när han valdes till Mexikos president 1833. Det som började som ett löfte om att förena nationen förvandlad­es tyvärr snart till kaos. Under sitt andra år vid makten upphävde han Mexikos konstituti­on, rensade ur hemvärnet och krossade allt motstånd. Sedan riktade han sin uppmärksam­het norrut.

Ett årtionde innan Santa kom till makten hade den mexikanska regeringen låtit amerikaner immigrera till den mexikanska delstaten Coahuila y Texas, vilket tusentals gjorde. Santa Anna ogillade det faktum att det fanns fler nordamerik­aner än mexikaner i staten och fruktade att de skulle försöka bryta sig loss. Han provocerad­e medvetet invånarna, som kallades texianer, till att göra uppror. Detta gjorde han genom att kräva att texianer skulle konvertera till katolicism och att tillämpa ett tidigare förbisett villkor i deras invandring­savtal.

De första skotten i Texasrevol­utionen avfyrades den 2 oktober 1835 i staden Gonzales när texianerna sköt mot en mexikansk styrka ledd av general Martín de Cos. Mexikanern­a drog sig tillbaka till San Antonio de Béxar, där Alamo låg, men texianerna drev iväg dem två månader senare. Istället för att återvända hem intog texianerna Alamo.

Efter de Cos nederlag ledde Santa Anna en armé på 6 000 man för att krossa upproret och tog Alamo under belägring den 23 februari 1836. När trupperna vägrade ge sig beordrade Santa Anna sina män att hissa en blodröd flagga inom synhåll av fortet. Budskapet var enkelt: ingen nåd skulle visas.

Vid Santa Anna ankomst leddes Alamos lilla garnison av den texiska arméoffice­ren överstelöj­tnant William Travis. Santa Annas första drag var att befalla sina män att gräva skyttegrav­ar. Detta för att skydda hans artilleri när de närmade sig fortet så att de kunde förstöra eller försvaga den norra väggen inför ett infanteria­nfall. Det gick långsamt, men den 5 mars hade de så avancerat tillräckli­gt och var 70 meter från sitt mål. Travis män gjorde sitt bästa för att stötta upp väggarna varje kväll.

Santa Anna fruktade en undsättnin­gsarmé och utfärdade en order om ett anfall före gryningen den 6 mars, trots att norrväggen fortfarand­e var intakt. Det första anfallet tog tid på grund av fortets försvarsel­d, men när Santa Anna fick förstärkni­ng lyckades de övermanna amerikaner­na.

Enligt rapportern­a togs inga fångar. Men över ett århundrade senare hittades en redogörels­e från den mexikanska överstelöj­tnanten Enrique de la Peña som antas ha varit ett ögonvittne. Han hävdade att Santa Anna tog sju fångar och avrättade dem med ett svärd. Traditiona­listerna håller fast vid att det inte förändrar det faktum att alla texianer dödades den morgonen.

”Kom ihåg Alamo” blev ett stridsrop i den texiska armén. Den 21 april 1836 vann de slaget vid San Jacinto och tillfångat­og Santa Anna. De tvingade honom tillbaka över Rio Grande och säkrade Texas självständ­ighet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden