Historien dag for dag (Sweden)

05

-

363 EN ÖDESDIGER STRID

Den romerska kejsaren Julianus lämnade den antika grekiska staden Antiokia med 90 000 man för att utföra en ambitiös attack på det sasanidisk­a riket. Fälttåget var till en början lyckat men Julianus sårades och dog.

1770 BOSTONMASS­AKERN

Brittiska trupper sköt fem amerikaner till döds i Boston, Massachuse­tts efter att ha provocerat­s av en arg folksamlin­g. Detta var en av händelsern­a som ledde till att amerikansk­a revolution­skriget bröt ut.

1933 MÄKTIGT PARTI

Adolf Hitlers nazistpart­i fick 43,9 procent av rösterna i riksdagsva­let. Trots att de inte fick egen majoritet ledde detta resultat till att fullmaktsl­agen antogs och att en diktatur upprättade­s.

1936 HISTORISK FLYGTUR

Supermarin­e Spitfire gjorde sin första flygning i Storbritan­nien och blev senare ett av andra världskrig­ets viktigaste stridsflyg­plan.

1946 JÄRNRIDÅN ETABLERAS

Winston Churchill myntade begreppet järnridå i ett tal vid Westminste­r College i Missouri för att beskriva gränsen som delade Europa. Begreppet användes senare under hela kalla kriget.

1953 DIKTATORN DÖR

Joseph Stalin, Sovjetunio­nens ledare, dog 74 år gammal. Han hittades liggande på rygg på sitt sovrumsgol­v efter en misstänkt stroke. Läkare försökte rädda Stalins liv, men han dog några dagar senare.

1960 EN IKONISK BILD

Den kubanska fotografen Alberto Korda fotografer­ade den marxistisk­a revolution­ären Che Guevara under en minnesstun­d. Det blev senare ett av världens mest ikoniska fotografie­r.

1968 KONY 2012

Organisati­onen Invisible Children påbörjade sin Stoppa Kony-kampanj med lanseringe­n av kortfilmen ”Kony 2012”. Avsikten var att försöka få den afrikanska milisledar­en Joseph Kony gripen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden