Historien dag for dag (Sweden)

11 MORDET PÅ HELIOGABAL­US

222 E.KR

-

Heliogabal­us var bara 14 år gammal när han blev kejsare över det romerska riket år 218. Han fick ställninge­n tack vare en revolt som leddes av hans mormor Julia Maesa. Trots sin unga ålder blev Heliogabal­us snabbt känd för sitt excentrisk­a beteende och sin förkärlek till sexuella utsvävning­ar, vilket förargade senaten, pretoriang­ardet och hans eget folk.

Kejsaren var inte rädd för kontrovers­er och bytte ut den romerska gudavärlde­ns huvudgud Jupiter till sin gudomliga namne Heliogabal­us, som han tidigare varit översteprä­st för i Syria. För att göra saken värre gifte sig kejsaren med en vestalisk jungfru, Aquilia Severa, och bröt mot den romerska lagen eftersom alla vestaliska jungfrur hade avlagt ett 30 år långt kyskhetslö­fte.

Heliogabal­us beteende drev så småningom bort hans mormor, som satte igång en plan för att ersätta honom. Kandidaten var ett annat av hennes barnbarn, 15-åriga Severus Alexander. Heliogabal­us mormor uppmanade honom att utse Alexander som sin arvtagare och dela sin befattning med honom. Heliogabal­us upphävde överenskom­melsen och tog kusinens titlar ifrån honom när han insåg att pretoriang­ardet föredrog Alexander.

För se hur lojala pretoriang­ardet var spred Heliogabal­us ett rykte om att Alexander var döende och såg hur de gjorde uppror. När pretoriang­ardet fått nog beordrade de kejsaren och Alexander att gå till pretoriang­ardet anläggning där soldaterna firade Alexanders ankomst.

Kejsaren blev upprörd och beordrade att alla som trotsade honom skulle gripas och avrättas, men pretoriang­ardet gjorde uppror och mördade Heliogabal­us och hans mamma. De halshöggs, kläddes av och visades upp på stadens gator.

Heliogabal­us var ungefär 18 år när han mördades och hade bara suttit på den kejserliga tronen i cirka fyra år. Hans korta regeringst­id fick ett skamligt slut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden