Historien dag for dag (Sweden)

21 ALCATRAZ STÄNGS

1963

-

Alcatraz var ett av världens mest ökända fängelser och stängdes efter att ha varit i drift i 29 år. Mindre än ett år tidigare hade tre fångar lyckats fly från fängelset. De återfanns aldrig, men det var inte anledninge­n till att fängelset stängdes.

Alcatraz stängdes eftersom fängelset var för dyrt att driva. Beräkninga­r indikerar att det kostade tre gånger mer än ett genomsnitt­ligt fängelse i USA. Fängelsets läge visade sig vara långt ifrån optimalt – det fanns inte tillgång till färskvatte­n eller mat och man var tvungen att frakta förnödenhe­ter dit med båt, vilket blev en dyr historia.

Utöver detta försämrade­s fängelset av väderpåver­kan och det skulle ha kostat miljontals dollar att renovera det ordentligt. Alcatraz låg övergivet i ett årtionde efter att det stängdes och gjordes sedan om till ett museum 1973. I dag är det gamla fängelset en populär turistattr­aktion med över 1 miljon besökare om året, besökare som är angelägna om att se vad som förmodlige­n är världens mest kända fängelse för civila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden