Historien dag for dag (Sweden)

25 ROBERT BRUCE BLIR KUNG AV SKOTTLAND

1306

-

Robert Bruces väg till Skottlands tron var inte lätt. Han var släkt med kung David I och hans farfar var en av de inblandade i tvisten om den skotska tronen mellan 1290 och 1292. Det var till slut en annan tronpreten­dent, John Balliol, som fick kronan. När kung Edvard I av England, även kallad Skotska hammaren, invaderade landet år 1296 för att tvinga Balliol att abdikera stöttade Robert den engelska kungen.

Detta hindrade dock inte Robert från att stötta William Wallaces misslyckad­e uppror mot Edvard året därpå. Han straffades inte för sin inblandnin­g och 1298 utsågs han till Skottlands beskyddare tillsamman­s med Balliols brorson och Roberts tronrival John Comyn. Fyra år senare högg Robert ihjäl Comyn efter ett bråk. Robert bannlystes av påven och förklarade­s laglös av Edvard till följd av detta.

Robert bestämde sig för att göra anspråk på tronen. Han var snabb och krönte sig själv till kung den 25 mars. De kommande 20 åren fortsatte han att kämpa för Skottlands självständ­ighet och 1327 avsade kung Edvard III, sonson till Edvard I, officiellt Englands anspråk på Skottland.

När Robert dog begravdes han i Dunfermlin­e, men hans önskan var att hans hjärta skulle begravas i det Heliga landet. Hjärtat tog sig bara till Spanien innan det skickades tillbaka och begravdes i Melrose Abbey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden