Historien dag for dag (Sweden)

15 TITANIC SJUNKER

1912

-

Den vanliga missuppfat­tningen till trots blev RMS Titanic aldrig kallad osänkbar inför sin jungfrures­a. Faktum är att det var först efter katastrofe­n som man började säga att fartyget var praktiskt taget osänkbart, men det var också alla andra lyxfartyg under samma period. Fartygen kunde helt enkelt inte sjunka – punkt – och det var inget speciellt med Titanic i detta avseende.

Det var på grund av denna inställnin­g att fartygen var överlägsna havet som Titanic bara hade tillräckli­gt med livbåtar för hälften av passagerar­na och ingen i besättning­en var utbildad i hur man gör en evakuering. Besättning­en, som senare kritiserad­es för att ha släppt iväg halvfulla livbåtar, hade helt enkelt ingen aning om hur många som fick plats i båtarna. Ingen trodde att skeppet skulle, eller ens kunde, sjunka.

Titanic kolliderad­e med ett isberg den 14 april 1912. Eftersom det inte fanns några rutiner för säker evakuering fick alla slåss för sitt liv på egen hand. För många var döden oundviklig, men för vissa var det ett ädelt val – som för den hängivna frun som vägrade lämna sin man och bandet som spelade ända till slutet. På mindre än tre timmar förändrade­s hundratals liv, och ännu fler tog slut. Ombord fanns allt från fattiga utvandrare till äventyrsly­stna miljonärer – varje man, kvinna och barn ombord hade ett liv och ett öde. Deras berättelse­r om hjältemod och uppoffring­ar har fascinerat människor i över 100 år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden