Historien dag for dag (Sweden)

29 ADOLF HITLER GIFTER SIG

1945

-

Adolf Hitler och Eva Braun träffades för första gången 1929. Hon var en 17-årig fotoassist­ent inom nazistpart­iet och han var en aspirerand­e nazistisk diktator. Hitler ansåg alltid att han var ”gift med Tyskland” och Braun blev därför hans älskarinna. Hitler vägrade gifta sig med Braun av rädsla för att förlora sina kvinnliga anhängare. Först efter 16 år tillsamman­s gick han med på att gifta sig med Braun.

Bröllopet mellan Hitler och Braun var minst sagt en anspråkslö­s tillställn­ing. Paret gifte sig inte i en kyrka utan nere i Hitlers bunker. Ingen ceremoni ägde rum. Äktenskape­t var mer en överenskom­melse än ett firande av deras kärlek till varandra, men champagne fanns det gott om och paret skålade med några av Hitlers kollegor. Bland annat Joseph Goebbles bevittnade vigseln. Men lyckan blev inte långvarig.

Sovjetunio­nen hade börjat invadera Berlin och det var bara fråga om när de skulle fånga tyskarna. Braun hade väntat i nästan tjugo år på att få gifta sig med Tysklands ledare, men bara 36 timmar efter bröllopet träffades paret en sista gång och avslutade sina liv. Eva drack cyanid i Hitlers bunker och han själv sträckte sig efter en pistol. Han hade gett strikta order om att deras kroppar skulle dränkas i bensin och tändas på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden