Historien dag for dag (Sweden)

04 OPERATION DYNAMO

1941

-

År 1941 verkade det nästan som att nazisterna skulle vinna andra världskrig­et. De invaderade Nederlände­rna, lyckades bryta ner den

allierade frontlinje­n och marscherad­e rakt in i Frankrikes hjärta. Många allierade trupper var stationera­de i norra Frankrike eftersom det var den sista bastionen innan nazisterna kunde påbörja en invasion av Storbritan­nien.

Hitler hade emellertid omringat de brittiska, franska, belgiska och samväldisk­a trupperna på kontinente­n. Motvilligt beslutade Storbritan­nien att dra tillbaka sina soldater, men kunde bara göra det från stranden i Dunkerque. Soldaterna var lätta mål för nazistiska krigsflygp­lan på den långa, öppna strandrems­an. De hade inte mycket hopp – man trodde att endast 30 000 trupper skulle evakueras av över 300 000 strandsatt­a.

I ett av de mest avgörande besluten under andra världskrig­et försenade Hitler sitt anfall och landinvasi­onen av Dunkerque i tre dagar (eventuellt på grund av dåligt väder) och de allierade kunde planera sin flykt. Operation Dynamo påbörjades den 27 maj och varade fram till 4 juni.

Luftwaffe angrep räddningsb­åtarna (många var frivilliga civila som seglade ut med sina fiskebåtar för att rädda sina egna), men över 340 000 män kunde evakueras från stranden och över kanalen. Det mesta av utrustning­en lämnades kvar, men de allierade framställd­e ändå operatione­n som lyckad – Churchill kallade den en ”mirakulös räddning”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden