Historien dag for dag (Sweden)

15 DEN SISTA KEJSAREN KRÖNS

1888

-

Vilhelm II var en av Tysklands mest kontrovers­iella kejsare – och den sista. Han föddes 1859 och skolades redan från start till att bli kejsare. Han gjorde värnplikt och det var tiden i armén som senare låg till grund för hans politiska beslut. Det gjorde honom till en av de mest militärist­iska monarker världen någonsin skådat.

Vilhelm blev kejsare när han bara var 29 år gammal och var tvungen att konkurrera med en av Tysklands största statsmän, Otto von Bismarck, om makten. Vilhelm beundrade Bismarck, men inom två år hade kejsaren tvingat bort politikern från regeringen. Nu kunde ingen ifrågasätt­a Vilhelm och han hade fritt fram att genomföra sina utrikespol­itiska mål.

Han förstärkte den tyska armén och flottan samt bestämde sig för att indirekt kriga mot Storbritan­nien i Sydafrika genom att stötta boerna. Vilhelm ansåg att Storbritan­nien var det största militära hotet mot Tyskland och försökte därför försvaga dem. Inför första världskrig­et hade han gjort Tyskland ovän med inte bara Storbritan­nien, men också Frankrike och Ryssland genom att till varje pris försöka rädda Österrike-ungern från kollaps.

Vilhelm insåg kanske inte att hans handlingar satte igång en dödlig kedjereakt­ion som ledde till att första världskrig­et bröt ut. Hans regering uteslöt honom senare från att fatta militära beslut. När kriget var förlorat blev kejsare Vilhelm tvungen att abdikera. Han tillbringa­de resten av sitt liv i Nederlände­rna och drömde om att återfå makten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden