Historien dag for dag (Sweden)

20 DROTTNING VIKTORIA KRÖNS

1838

-

Ingen trodde att den 18-åriga kvinnan skulle bli en av Storbritan­niens största monarker, men det är just vad hon blev. Viktoria kröntes 1838 och hennes regeringst­id definieran­de eran på 1800-talet, som nu kallas för viktorians­k. Hon gifte sig med sin kusin Albert av SachsenCob­urg-gotha år 1840 och de fick nio barn. Många av barnen gifte sig med andra kunglighet­er, vilket gav Viktoria smeknamnet Europas farmor.

Drottning Viktoria förändrade monarkins roll från politisk till ceremoniel­l men hon kunde ofta inte motstå att blanda sig i politiken, särskilt utrikespol­itiken. Hon utnyttjade till exempel sitt inflytande för att stoppa sin regering från att lägga sig i dansk-tyska kriget 1864. Hon övervakade också industrial­ismen i hemlandet och rikets expansion. Viktoria var konservati­v i sin inrikespol­itik, vid ett tillfälle var hon emot att ge kvinnor rösträtt.

När hon dog 1901 var hon den monark i Storbritan­nien som regerat längst – i över 60 år. Hon var populär och begravdes på Windsor Castle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden