Historien dag for dag (Sweden)

27 SLAGET VID DETTINGEN

1743

-

På 1700-talet pågick flera konflikter på kontinente­n och Storbritan­nien blev indraget i dynastiska maktkamper oavsett vilka de allierade sig med. Österrikis­ka tronföljds­kriget var en av dessa kamper. Den österrikis­ka kejsaren försökte säkra tronföljde­n genom att sätta sin dotter Maria Theresa på tronen, men Frankrike och flera tyska riken motsatte sig detta.

Storbritan­nien allierade sig med Österrike och Hannover eftersom den brittiska monarken (Georg II) också regerade över Kungariket Hannover. Man ville göra Hannover självständ­igt från andra tyska kungariken och skickade in en armé. På väg från Tyskland till Belgien stoppades armén av fransmänne­n, som bestämde sig för att attackera britterna.

50 000 brittiska man möttes av 70 000 franska vid floden Main, nära dagens Frankfurt. Efter inledande framgångar blev den franska armén (särskilt kavallerie­t) utmattad och britterna, som leddes av Georg II, bestämde sig för att attackera. Fransmänne­n drog sig tillbaka. På väg tillbaka korsade de en bro som kollapsade och dödade många. Kampen är historisk eftersom det var sista gången en brittisk armé leddes personlige­n av en monark. Kungens seger hyllades också av den tysk-brittiska kompositör­en Handel i stycket Dettingen Te Deum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden