Historien dag for dag (Sweden)

28 FRANZ FERDINAND MÖRDAS

1914

-

Den 28 juni 1914 sköts ärkehertig­en Franz Ferdinand, brorson och arvinge till kejsare Franz Josef av ÖsterrikeU­ngern, ihjäl tillsamman­s med sin hustru, hertiginna­n Sophie. Mordet skedde när de inspektera­de trupperna i Sarajevo. Mannen som avfyrade skotten var en radikalise­rad bosnisk-serbisk student vid namn Gavrilo Princip. Han var en lönnmördar­e från den hemliga militära organisati­onen Svarta handen, som rustades och stöttades av konspiratö­rer inom den serbiska armén.

Trots att ärkehertig­en var impopulär var hans död allt Habsburg-domstolen behövde för att begränsa stridslyst­na Serbien. Franz hade varit ledare för en tankesmedj­a inom den österrikis­ka-ungerska militären som förespråka­de omorganise­ring av imperiet.

Ett mer representa­tivt ÖsterrikeU­ngern kunde ha tystat de slaviska samhällena­s krav på självständ­ighet, varav många fortfarand­e var relativt lojala mot kejsaren Franz Josef men kritiska mot staten. Detta kunde ha lättat på Serbiens inflytande i Kroatien och Bosnien, och kunde också ha underminer­at Rysslands självutnäm­nda uppdrag att ”skydda” det slaviska och ortodoxa kristna folket. Men det hände aldrig eftersom första världskrig­et bröt ut i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden