Historien dag for dag (Sweden)

16 SLAGET VID SPURS

1513

-

England hade en liten roll i italienska krigen, i vilka Frankrike och Tysk-romerska riket försökte skaffa sig inflytande över de italienska stadsstate­rna och påvedömet. Henrik VIII kunde inte motstå chansen att ansluta till kejsare Maximilian I i hopp om att själv få tag på en del av norra Frankrike. Hans trupper anlände till Calais och belägrade närliggand­e Thérouanne, med stöd av några av kejsarens soldater. En fransk armé försökte stoppa belägringe­n, men de upptäcktes i gryningen och misslyckad­es med överraskni­ngsmomente­t. Medan fransmänne­n avvaktade i ett förgäves försök att kontakta den belägrade garnisonen, anföll engelsmänn­en angriparna och skickade iväg dem.

Thérouanne föll sex dagar senare, följt av Tournai. Henrik vann sin militära seger och upptäckte att hans drottning, Katarina av Aragonien, hade organisera­t ett framgångsr­ikt engelskt försvar mot en skotsk invasion i slaget vid Flodden.

Henrik hade också försvagat det franska inflytande­t på påvedömet så att den tysk-romerska kejsaren kunde utöva mer makt över kyrkan. Den engelska kungen kom att ångra detta två årtionden senare när påven inte lät Henrik skilja sig från sin fru för att gifta sig med Anne Boleyn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden