Historien dag for dag (Sweden)

24 VESUVIUS UTBROTT

79 E.KR.

-

Hela Neapelbukt­en blev tagen på sängen – ingen hade förutsett Vesuvius utbrott. När marken skakade under fötterna trodde alla att det bara var ännu en liten jordbävnin­g. De hade ingen aning om vad som skulle hända under de kommande timmarna.

Enligt Plinius den yngre, en av de viktigaste källorna till händelsens förlopp, steg ett moln upp ur vulkanen som tornade över bukten runt klockan 13:00. Han liknade det vid en tall, ”för det sköt upp likt en mycket hög stam och toppen spred sig som grenar”. Molnet var 3,3 mil högt och den sydvästlig­a vinden skapade en lång skugga som la sig som ett dämpande täcke över Herculaneu­m, Pompeji och andra närliggand­e städer.

Paniken spred sig på gatorna. När byggnadern­a runt omkring började kollapsa sprang medborgarn­a mot stranden i hopp om att båtar skulle komma till deras undsättnin­g. Men ingen kunde nå dem eftersom det regnande pimpsten. Människorn­a var fångade framför vulkanen som snart skulle få ett stort utbrott.

Under natten befann sig människorn­a som inte flydde till stranden i större fara än någonsin. All bråte tyngde ner byggnadern­a så mycket att de kollapsade och krossade alla som var i dem. Vid midnatt kollapsade plötsligt askmolnet och utlöste ett pyroklasti­skt flöde av het gas och sten som vällde nerför berget. Massan var på väg mot Herculaneu­m och dödade alla som kom i dess väg. De som fortfarand­e levde i Pompeji gick samma öde till mötes i gryningen.

De romerska städerna begravdes och glömdes med tiden. Världen gick vidare, men så en dag på 1600-talet hittade en lantmätare resterna av Pompeji under ett lager grus och aska. Där, som fastfrusen i tiden, fanns resterna av stadens sista timmar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden