Historien dag for dag (Sweden)

27 ANGLO-ZANZIBARIS­KA KRIGET

1896

-

Historiens kortaste krig, det anglo-zanzibaris­ka kriget, pågick i 38 minuter och var resultatet av en tronföljds­konflikt. När Zanzibars sultan Hamad bin Thuwaini, en pro-brittisk regent, dog den 25 augusti 1896 ville Storbritan­nien att Hamud bin Muhammed skulle ta över önationen. Khalid bin Barghash höll inte med. Han ville ha tronen och erövrade den genom en kupp med artilleri och trupper runt palatset. Britterna ville inte anfalla och skickade flera ultimatum i hopp om att kunna starta förhandlin­gar. Men Khalid gav sig inte och var säker på att britterna inte skulle attackera hans palats.

Khalid hade fel. Britterna samlade ihop sina krigsfarty­g och skickade fem av dem till Zanzibar, utanför Tanzanias kust. Marinsolda­ter och soldater gick i land och anslöt sig till de pro-brittiska trupperna. När Khalid vägrade ge sig på morgonen den 27 augusti hissade konteramir­alen Harry Rawson flaggan på sitt krigsskepp HMS St. George. Britterna var klara för strid.

Khalids palats bestod till större delen av trä och kunde inte stå emot anfallet. Khalid försökte rädda sig själv genom att starta Glasgow, en beväpnad yacht som Hamid fått i gåva från självaste drottning Viktoria. Men yachten var ingen match för krigsskepp­et och sjönk snabbt, men hela besättning­en kunde räddas. Slaget var ensidigt, och britterna förlorade bara en av sina 1 000 man, medan 500 av Zanzibars 3 000 man skadades. Storbritan­niens seger innebar att Hamud blev sultan av Zanzibar, precis som Storbritan­nien önskat.

Khalid flydde till tyska konsulatet tillsamman­s med en grupp följare och smugglades senare ut ur landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden