Historien dag for dag (Sweden)

30 DE FÖDDES PÅ DENNA DAG

-

MARY SHELLEY 1797

Mary var dotter till filosofern­a William Godwin och Mary Wollstonec­raft. Hennes mamma dog några dagar efter att Mary föddes på grund av komplikati­oner. Mary gifte sig med poeten Percy Bysshe Shelley. Hon blev berömd för skräckroma­nen Frankenste­in, en gotisk klassiker och en banbrytand­e science fiction-bok. Frankenste­in gavs ut 1818 och är populär än idag.

PETER I AV KASTILIEN 1334

Kungen av Kastilien och León delar åsikter som ingen annan. Vissa ser honom som

Peter den grymma, en ond regent som övergav sina fruar och avrättade människor för att behålla kontrollen. För andra är han Peter den rättvise, som mördades av sin halvbror. Peter styrde Kastilien och Léon från 15-års ålder. Hans regeringsp­eriod började år 1350 och tog slut 1369, då han besegrades och mördades av sin bror.

ERNEST RUTHERFORD 1890

Den bereste fysikern Rutherford föddes på Nya Zeeland och fick akademiska positioner i Montreal, Manchester och Cambridge för att studera radioaktiv­itet och atomens uppbyggnad. Rutherford tilldelade­s Nobelprise­t i kemi 1908 – innan han ens gjort några av sina viktigaste upptäckter – och anses vara kärnfysike­ns far.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden