Historien dag for dag (Sweden)

31 PRINSESSAN DIANA DÖR

1997

-

Storbritan­nien vaknade till en chockerand­e nyhet den 31 augusti 1997. Tidigt på morgonen råkade Diana, prinsessa av Wales fram till hennes skilsmässa från prins Charles, ut för en bilolycka i Paris. Hon färdades i en Mercedes som kördes av säkerhetsc­hefen Henri Paul, och i bilen fanns även hennes partner Dodi Fayed och livvakten Trevor Rees-jones. Det var bara ReesJones som överlevde. Paul och Fayed dödförklar­ades på plats medan Diana dog på sjukhus 3,5 timmar efter olyckan.

Den brittiska kungafamil­jen reagerade snabbt på tragedin. Prins Charles och Dianas två systrar anlände till det franska sjukhuset inom 11 timmar efter hennes död. Dianas kropp flögs tillbaka till England samma dag, i en kista draperad med Storbritan­niens flagga. Kungafamil­jen fick emellertid kritik för att de följde protokolle­t så strikt, i synnerhet när de vägrade hissa en flagga på halv stång vid Buckingham Palace.

Folket visade desto mer känslor och en extraordin­är landssorg följde. Över en miljon blomster buketter lämnades utanför Kensington Palace, Dianas hem i London, och människor köade i timmar för att skriva i kondoleans­böckerna. Under Dianas begravning samlades sörjare på gatorna och kastade blommor på begravning­skortegen.

På grund av sin för tidiga och tragiska död fick Diana ett rykte om sig som en evigt ung och elegant kunglig ikon. Landssorge­n som följde var ett bevis på att hon var, som premiärmin­ister Tony Blair uttryckte det, ”folkets prinsessa”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden