Historien dag for dag (Sweden)

02 BRANDEN I LONDON

1666

-

Hösten 1666 var en torr, smutsig och dammig årstid i London. Det hade inte regnat på tio långa månader. Trähusen i den pestdrabba­de staden var torra som fnöske. När mörkret föll lördagen den 1 september 1666 stängde bagaren Thomas Farriner sitt bageri på Pudding Lane och gick till sängs. Han trodde att han släckt kolet i bageriet ordentligt, men det fattade eld medan han sov och snart brann det i bottenvåni­ngen på bageriet. Den djävulska brandens framfart var omöjligt att stoppa. När elden nådde bryggan och den lättantänd­liga lasten som fanns där försvann chansen att släcka branden.

Londonborn­a flydde från eldsvådan och försökte rädda vad de kunde. De slängde sina tillhörigh­eter i båtar och vagnar, och till och med i floden. Snart var de smala gatorna fulla med fördrivna människor och tusentals invånare sprang för sina liv. Brandmänne­n kunde inte ta sig genom den panikdrabb­ade folkmassan och kungen, som själv var långt ifrån säker i sitt palats, agerade.

Karl II gav order om att riva alla byggnader i eldsvådans väg, i hopp om att stoppa den genom att skapa eldgator. Men elden fortsatte sprida sig. På måndagen brann Themsens norra flodbank och London Bridge. Orolighete­rna spred sig och kungen gav sin bror, hertigen av York, ansvar för att hantera elden. York tog kontroll över rivningsar­betet och skickade sina trupper för att lugna orolighete­rna på gatorna. Det sägs att Karl II själv gick ut på gatorna, rev byggnader och kastade vatten på lågorna.

När vinden mojnade på tisdagsnat­ten började eldgatorna äntligen ge resultat. Lågorna gav gradvis med sig, men tusentals Londonbor var nu hemlösa i en stad som inte längre gick att känna igen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden