Historien dag for dag (Sweden)

09 MAO ZEDONG DÖR

1976

-

Kinas kommunisti­ska ledare Mao Zedong dog efter 27 år vid makten. Han förvandlad­e Kina till en enpartista­t och skapade en växande supermakt till ett pris av över 40 miljoner liv på grund av de brutala utrensning­arna under kulturrevo­lutionen och den framtvinga­de moderniser­ingen genom det stora språnget.

Ledarens hälsa hade varit en välbevarad statshemli­ghet. Mao var storrökare och led av hjärt- och lungproble­m i flera år. Han fick en hjärtinfar­kt i mars 1976 och ytterligar­e en i juli. Han fick den tredje och sista hjärtinfar­kten den 5 september samma år, och han dog strax efter midnatt fyra dagar senare.

Hans flaggdrape­rade kropp låg på lit de parade i landet under en vecka medan cirka en miljon sörjare passerade och grät öppet. Mao ville bli kremerad, men hans änka Jiang Qing bestämde att han skulle balsameras som sin idol Lenin. Mao begravdes i ett mausoleum i Peking där partiet troget kunde hedra honom.

Maos arv är ytterst kontrovers­iellt och föremål för intensiv propaganda. Kinas kommunisti­ska parti fortsätter att ta åt sig äran för segern över Japan under andra världskrig­et (när det i själva verket var nationalis­terna som stred mest). De tillskrive­r Mao slutet på det över tio år långa inbördeskr­iget, och anser att Maos politik gjorde att Kina blev en ekonomisk stormakt under årtiondena efter hans död.

Under Mao ökade livslängde­n och läskunnigh­eten i Kina, industrial­iseringen och infrastruk­turen förbättrad­es, och nationen återfick sitt självförtr­oende. Tyvärr beräknas även 40 till 70 miljoner människor ha dött som en direkt följd av hans politik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden