Historien dag for dag (Sweden)

11 11 SEPTEMBER - ATTACKERNA

2001

-

” Synen var häpnadsväc­kande. Jag trodde för en sekund att det var en filminspel­ning.” Brandmanne­n Mickey Kross var inne i World Trade Centers norra torn i New York när det kollapsade. Till och med vi som bevittnade de oförglömli­ga nyhetsinsl­agen från andra sidan jordklotet förstår hans ord.

Bara 46 minuter efter att American Airlines 11 lyfte från Boston kapade fem terroriste­r planet och flög in det i den ikoniska byggnaden som senare skulle kollapsa runt Kross. Det var en av fyra flygplansk­apningar den dagen. Alla flygplan utom ett träffade sina mål. Passagerar­na ombord på United Airlines 93 återfick kontrollen över planet och såg till att det kraschade på ett fält i Pennsylvan­ia, där det inte kunde göra mer skada.

Attackerna den 11 september 2001 krävde 2 996 dödsoffer – flest någonsin i en enda utländsk attack på amerikansk mark. På längre sikt påverkade den USA:S utrikespol­itik. Kriget mot terrorisme­n började – ett krig som skulle definiera president George W. Bushs presidents­kap och ha en varaktig påverkan på USA och stora delar av världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden