Historien dag for dag (Sweden)

19 SLAGET VID POITIERS

1356

-

Den åtta år långa vapenvilan under hundraårsk­riget slutade år 1355 då varken England eller Frankrike kunde komma överens om en varaktig fred. England anföll från tre håll nästan omedelbart, Edvard den svarte prinsen attackerad­e från det engelska hertigdöme­t Aquitaine i hjärtat av Frankrike.

Den svarte prinsen hade bara en liten armé och undvek större städer. Han lämnade död och förödelse bakom sig, innan fransmänne­n stoppade honom i närheten av Poitiers.

Den svarta prinsen var orolig för att möta den stora franska armén som leddes av kung Johan II. Han såg därför till att slåss på terräng som passade hans mindre armé och förhindrad­e att engelsmänn­en omringades. Han tvingade in de franska riddarna i en smal flaskhals där de anfölls av engelska pilbågssky­ttar.

Hertigen av Orléans flydde med sina män och Johan II var tvungen att leda sina återståend­e trupper mot England. Det slutade med att kungen och hans son, Filip den djärve, tillfångat­ogs och den franska adeln fick sig en törn.

Det blev omedelbart kaos i Frankrike. Johan II togs med till England och tvingades underteckn­a en förödmjuka­nde överenskom­melse som gav större delen av västra Frankrike till England och dessutom en stor lösensumma. Hans arvinge, Karl VII, vägrade lyda den pinsamma överenskom­melsen och kriget fortsatte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden