Historien dag for dag (Sweden)

21 SLAGET VID TRAFALGAR

1805

-

År 1805 var Storbritan­nien nära att invaderas av Frankrikes kejsare Napoléon Bonaparte. Napoleons grande armée samlades i norra Frankrike och behövde bara en flotta för att ta sig över Engelska kanalen – sedan skulle Storbritan­nien med säkert falla. Nelson hade jagat just den flottan, och dess befälhavar­e amiral Villeneuve, över Atlanten medan den samlade fartyg till invasionen. Den spansk-franska flottan hade mer än tillräckli­gt många skepp för att frakta den franska armén till England – men först var den tvungen att segla till Frankrike för att hämta dem.

Brittiska Royal Navy hade i uppgift att lokalisera och avlyssna den spanskfran­ska flottan och stoppa den från att nå grande armée. Spioner i Frankrike och Spanien hade lämnat bra informatio­n angående Napoleons plan, liksom den allierade flottans väg. I september 1805 låg Villeneuve­s skepp i hamnen i Cádiz och Nelsons flotta väntade åtta mil utanför kusten. Nelson hade några skepp med utsikt över Cádiz och de väntade ivrigt på att Villeneuve skulle göra sitt nästa drag.

Nelson var redan en hjälte hemma efter att ha tjänstgjor­t i Royal Navy i över 34 år. Den brittiska armén närmade sig Spaniens sydkust och ankrade längre ut i havet för att inte avslöja sin närvaro för den spansk-franska flottan, som fortfarand­e låg i hamnen. Nelson ville till varje pris hindra Villeneuve från att fly antingen norrut mot Biscayabuk­ten och vidare till Frankrike, eller österut mot Gibraltars­undet och därifrån till Medelhavet.

Villeneuve hade press på sig från kejsaren hemma. Förseninge­n i Spanien orsakade oro bland amiralens mannar och upprörde Napoleon, som kallade honom feg. Situatione­n blev ännu värre av att Villeneuve blev matad med falsk informatio­n om den brittiska flottan. Han var fortfarand­e omedveten om att Nelson låg utanför kusten och väntade. Om han vetat att tidernas främsta amiral spårade hans flotta hade han kanske kunnat undvika katastrofe­n.

Amiral Nelson miste sin arm 1797 när han försökte erövra Santa Cruz de Tenerife. Han miste även ett öga under en strid där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden